Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси

...
Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Визитата на Пелоси показва на Китай, че Тайван има американски гръб

" Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси съобщи в Тайпе, че няма смяна в политиката на Съединени американски щати за обединен Китай . Това значи, че Вашингтон признава, че и от двете страни на Тайванския пролив има една и съща страна, единствено че това не значи, че Вашингтон признава суверенитета на китайския режим в Пекин по отношение на този на демократичното ръководство в Тайпе. Това е така наречен " стратегическа амбивалентност " - неизясненост на политиката на Съединени американски щати по отношение на този проблем . И тя е умишлена, с цел да даде опция на управляващите в Съединени американски щати да лавират при ескалация на напрежението ".

Това изясни пред БНР интернационалният анализатор Мартин Табаков.

И добави, че в случай че Китай влезе в Тайван, Съединени американски щати ще поддържат Тайпе посредством продажба на оръжие .

В предаването " 12+3 " той акцентира, че спорът сред Пекин и Тайпе не е стандартен боен като този в Украйна :

" Военните образования са невиждани по своята мащабност. Те нарушават териториалните води на Тайван. Налагат се съществени наказания на вноса и на износа от и към Тайван. Визитата на Нанси Пелоси е част от концепцията да се покаже на управляващите в Пекин, че Тайпе има американски тил . Ако тя не беше направила тази аудиенция, щеше да излезе, че Съединени американски щати признават натиска на Китай и да наподобяват по-слаби ".

Интервюто с Мартин Табаков можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР