Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл не очаква

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл не очаква
Коментари Харесай

Пауъл не очаква дълъг период на намаляване на лихвите


Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл не чака дълъг интервал на понижаване на лихвите. Самият той заяви това на конференция след юлското съвещание на американската Централна банка, на която главната рента бе намалена с 0,25 п.п. - до 2 – 2,25 % годишно. Понижението се случва за пръв път от 2008 година и съответствува с прогнозата на анализаторите и участниците на пазара, макар че някои специалисти не изключваха опцията и за по-голямо намаляване – с 0,5 п.п.

Освен това Федералният запас приключва програмата на „ количествено стягане “ (намаляване на активите в баланса) с два месеца по-рано от плануваното - на 1 август.

Инвеститорите са разочаровани от отхвърли от по-агресивна акция за намаляване на паричната политика, съгласно MarketWatch. Пауъл от своя страна дефинира понижението на лихвата като „ промяна в средата на цикъла “, която, както се чака ще докара до възстановяване на обстановката в стопанската система на страната. Председателят на запаса сподели през публицисти, че не преглежда актуалната стъпка на Централната банка „ като начало на дълъг цикъл на намаляване на ставката “. Той добави „ Аз не споделям, че то ще е (намалението) единствено едно “. Преди множеството специалисти чакаха още едно намаляване на цената на кредитирането до края на годината.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп остава неудовлетворен от решението на Федералния запас за намаление на лихвата единствено с 0,25 п.п. По думите му, Централната банка е позволила неточност, като не е оповестила „ дълъг и нападателен цикъл на намаляване на ставката “. Американският пазар на акции спадна след данните от съвещанието на Федералния запас и изявлението на Пауъл и Тръмп и даде да се разбере, че също е останал отчаян, означават профилираните издания.

„ Ккато нормално, Пауъл ни подведе “, цитират още организациите реакцията на американския президент от обществените мрежи. „ Пазарът искаше да чуе от Джей Пауъл и Федералният запас, че това е началото на дълъг и нападателен цикъл на намаляване на ставките, с цел да не изоставаме от Китай, Европейския съюз и други страни по света “.

През август Федералният запас ще си разреши пауза, като идващото съвещание е планувано за 17-18 септември и ще бъде съпроводено с публикуването на обновената макроикономическа прогноза, означават още наблюдаващите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР