Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети във вторник

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети във вторник
Коментари Харесай

Петков на среща с шефа на Евросъвета. Къде?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети във вторник основното североизточно гръцко пристанище Александруполис. Той ще е там за откриването на строителството на новия терминал за полутечен природен газ, оповестява гръцката телеграфна организация, представена от БНР.

Терминалът е от стратегическо значение за Балканите, отбелязва гръцкото издание " Катимерини ". Откриването ще бъде и в наличието на министър-председателите на Гърция, България и Северна Македония, на президента на Сърбия и на министрите на енергетиката на четирите страни.

Терминалът за полутечен природен газ в Александруполис е от стратегическо значение за диверсифициране на източниците на доставки и за реализиране на самостоятелност от съветския газ, разяснява още " Катимерини ".

Според изданието десетки компании от прилежащите на Гърция страни бързат да резервират потенциал в станцията, чието разкриване е планувано за 2023 година, както и производители на газ, които се интересуват от продажба на газ на Балканите.

С 20-процентен дял „ Булгартрансгаз “ е измежду акционерите в терминала. Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км.

Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР