Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция
Коментари Харесай

Лагард, ЕЦБ: Инфлацията вероятно ще остане висока в краткосрочен план



Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи на конференция след края на днешното постоянно съвещание на ЕЦБ, инфлацията в еврозоната евентуално ще остане висока в кратковременен проект, защото възходящите енергийни разноски не престават " да подвигат " цените в другите браншове.

Лагард означи, че инфлацията в еврозоната, която доближи 5,1% през януари, евентуално ще остане нараснала " по-дълго от предстоящото ", само че в последна сметка ще спадне през 2022 година

Тя акцентира, че ЕЦБ ще предприеме всички нужни ограничения, с цел да помогне на инфлацията да спадне тази цифра да падне към и под 2% и да остане там `трайно ".

Говорейки за по-високи цени на силата, Лагард призна, че сега те " понижават покупателната дарба на семействата ", само че също по този начин добави, че има индикации за " сдържаност " на тези разноски през 2022 година.

" Нуждаем се повече от всеки път паричната политика да остане гъвкава, с цел да може ЕЦБ да отговори на продължаващата възходяща наклонност на инфлацията ", уточни тя.

Кристин Лагард също по този начин означи, че растежът на стопанската система на еврозоната е останал " подтиснат " през първото тримесечие на годината, само че предвижда, че той ще се форсира " мощно " по-късно през 2022 година

Тя акцентира, че икономическата продукция е " все по-малко наранена от всяка следва вълна на Covid пандемията макар рестриктивните противепидемични ограничения, засягащи най-много потребителските услуги ".

Лагард насърчи семействата да подкрепят възобновяване, като станат " по-уверени " и икономисват по-малко, защото връщането на стопанската система до нейното равнище отпреди пандемията би трябвало да докара до растеж на заплатите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР