Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен похвали зеления ни план

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публично даде зелена светлина на българския План за възобновяване и резистентност , по който страната ни има късмет да получи над 12 милиарда лв. еврофинансиране.

Фон дер Лайен е в София от нощес, а през днешния ден организира конференция с премиера Кирил Петков в Министерски съвет.

Основен акцент в българския проект, който Европейска комисия извънредно мощно поддържа, е фокусът върху " позеленяване " на българската енергетика. И още нещо - по думите на декор Дер Лайен проектът на България е измежду най-зелените, които комисията е получавала. " 60% от проекта са отдадени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за понижаване на излъчванията с 40% до 2025 година Това е един от най-амбициозните проекти, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт ".

" Новото потомство Европейски съюз има три целта - зелената договорка, обхващаща тематиката за чистата, само че и самостоятелна сила. Втората тематика е дигитализацията, а третата са вложенията в това да създадем обществата си по-устойчиви. Затова през днешния ден Европейска комисия дава зелена светлина на България. Това е извънреден проект. Това е доста добре, тъй като за нас е значимо България да върви с нас по пътя към въглеродна индиферентност ", сподели фон дер Лайен.
 Българският проект за възобновяване позеленя, само че не напълно, считат еколози
Българският проект за възобновяване позеленя, само че не напълно, считат еколози

Причината - до 2035 Европейски Съюз ще забрани и използването на природен газ

Именно акцентът върху зелената сила, утрояването на вложенията на България във ВЕИ, както и развиването на енергийните връзки са доста значим фактор за независимостта от съветските енергийни източници, уточни още тя.

" Планът е в размер на 13 милиарда лева, което е близо 10% от нашата стопанска система. Той дава опция България да се трансформира, да си подсигуряваме енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система, да отключим капацитета на България за геотермали, да използваме нашите минерални води за произвеждане на сила, да реформираме върховенството на закона със засилен надзор над основния прокурор ", сподели на собствен ред министър председателят Петков. И още веднъж изброи неведнъж детайлите по проекта - вложения в просвета, обучение, превоз и други

И двете страни са безапелационни - същинската смяна идва посредством промени, които са поети и като ангажимент, с цел да бъде получено финансирането.

" Това е една взаимноизгодна договорка ", акцентира Фон дер Лайен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР