Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява за сделка до

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява за сделка до
Коментари Харесай

Търговската сделка с Меркосур разделя страните в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер упорства за договорка до края на годината.

Още по тематиката
Чуждите вложения доближават 517 млн. евро към август

Вложенията са най-вече под формата на дългови принадлежности
18 окт 2017
Гюлтекин Исиклар: В България настигането на приходите в Европейски Съюз става по-бавно от вероятното

Макроикономистът в Citibank за района пред " Капитал "
13 окт 2017
Износът към този момент пораства по-бавно, само че вносът е рекордно висок

През август продажбите на артикули в чужбина се усилват единствено със 7%, като спадът е главно при страните отвън Европейски Съюз
10 окт 2017
Имаме договорка, остава да я узнаем

EK води договаряния за облекчена търговия с 20 страни, само че България е пасивна в дебатите и анализите
7 юли 2017 Европейският съюз (ЕС) ще направи всичко по силите си, с цел да обезпечи сключването на " най-важното комерсиално съглашение " за Европа до края на годината - това с южноамериканския стопански блок Меркосур. Това беше посланието на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на срещата на върха предишния месец. Въпреки продължаващия напън на Брюксел критиците на договорката с Меркосур се усилват. Според тях отворените порти на Европейски Съюз съществено ще подкопаят производството на етанол и говеждо месо и ще подкопаят развиването на селските региони.

Сделка с доста незнайни

Освен отваряне към един напълно нов пазар, сключване на съглашение със страните от Меркосур би икономисало заплащането на 4 милиарда евро от мита. Според Юнкер цената на договорката е осем пъти по-голяма от тази с Канада и четири пъти - от тази с Япония. Статистика обаче се отнася към евентуалното тарифно понижение, а не върху цялостния стопански резултат.

Сега към критиците на съглашението се причисляват и фермерите. " Подобна договорка би поразила производството на говеждо в Европейски Съюз, растежа и работните места в селските региони, като също по този начин ще подкопае стандартите за сигурност на храните ", разясняват представители на съюза на европейските фермери Copa-Cogeca за Financial Times. Притесненията са ориентирани главно към Бразилия и Аржентина, най-големите стопански системи в блока. В Меркосур влизат още Парагвай, Уругвай и Венецуела.
Сред главните последователи на концепцията са Германия, Италия, Испания, Холандия и Дания.
Най-спорната част в договорката се оказва вносът на говеждо месо и етанол. Според Ирландия, чиято стопанска система е мощно подвластна от износа в страните от съюза, Европейска комисия би трябвало да сложи ограничавания. Според страните от южноамериканския блок обаче даже актуалната оферта за квота от 70 хиляди тона говеждо е прекомерно ниска и би трябвало да бъде увеличена. България, дружно Австрия, Полша, Словакия, Чехия, Унгария и Румъния се опълчва на договорката поради резултата ѝ върху производството на етанол. В актуалната оферта на Европейски Съюз е заложена квота, която се равнява на 8% от европейския пазар на етанол.

Въпреки разединението по тематиката страните от Европейски Съюз не наподобяват подготвени да повтарят политическия театър, който се разигра около CETA. " Никой, даже страните членки да имат разнообразни визии, никой не желае да повтаряме сагата CETA ", разяснява предишния месец еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

На срещата на върха предишния месец френският президент Еманюел Макрон предизвести водачите да не " избързват " със договорка, която няма социална поддръжка. Становището на Макрон е част от по-широката му цялостна политика за ограничение на покупко-продажбите и вложения от чужбина. По време на речта си френският президент също по този начин предложи да бъде построена институция за сигурност на храните на равнище Европейски Съюз. " Недопустимо е комисията да жертва селскостопанския бранш на Европейски Съюз и да разреши двойни стандарти в единния пазар ", разясняват още от Copa-Cogeca.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР