Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази

...
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази
Коментари Харесай

Европейският съюз може да поиска удължаване на преходния период след Брекзит

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази " сериозна угриженост " дали след Брекзит съюзът ще може да подписа комерсиална договорка с Англия в границите на периода до края на 2020 година

Англия би трябвало да напусне Европейския съюз на 31 януари, само че ще остане в временен режим до края на идната година, до момента в който договарящите разискват бъдещите търговски връзки. " Много съм обезпокоена поради дребното време, с което разполагаме ", сподели Фон дер Лайен пред френския вестник „ Ехо ".

" Не става въпрос единствено за договаряне на договорка за свободна търговия, само че и за доста други тематики. Струва ми се, че и от двете страни би трябвало да се запитаме съществено дали всички тези договаряния са осъществими за толкоз малко време ", сподели тя. " Считам, че би било рационално да се преразгледат нещата в средата на годината, с цел да се види дали е належащо удължение ".Съгласно съглашението за отдръпване, което министър председателят Борис Джонсън контракти с Европа, само че към момента не е прокарал в Народното събрание, Обединеното кралство може да изиска удължение с една или две години. Но Джонсън, който завоюва комфортно болшинство на парламентарните избори във Англия този месец, упорства, че няма да е належащо повече време и приготвя законодателство, което да забрани сходен ход. В този случай договарящите ще имат единствено 11 месеца, с цел да сключат комерсиално съглашение - задача, за която двете страни предизвестиха, е извънредно амбициозна. И в случай че 2020 година завърши без подписана договорка, Англия ще приключи връзките си с големия обединен пазар на Европейски Съюз, без да има следващи покупко-продажби за отбрана на работните места и търговията и от двете страни.Главният договарящ за Брекзит на Европейски Съюз Мишел Барние сподели по-рано тази седмица, че правенето и утвърждението на договорката след Brexit до идната година е „ голямо предизвикателство, само че ние ще дадем всичко от себе си ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР