Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети (на

...
Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети (на
Коментари Харесай

Македонските албанци искат бърза сделка с България

Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети (на снимката) прикани македонските държавни ръководители да не отсрочват разрешаването на противоречивите въпроси с България. ДСИ взе участие в държавната коалиция отпред с премиера Зоран Заев. Външният министър Буяр Османи, който управлява договарянията с България е от редовете на тази политическа групировка.

“ДСИ постоянно е работил градивно. Аз персонално и ДСИ пазиме държавните ползи – изрично пазиме мира, стабилността и сигурността, както и бъдещото на страната ни. Ние сме заложили себе си за разрешаване на сложните тематики, които изискват смелост и държавническо държание. Единствената опция за страната ни е да позволи старите разногласия, които са спънка пред евроинтеграционните процеси. Това би трябвало да стане по метод, по който взехме решение с кураж 20-годишният спор с Гърция. Същата смелост, за още по-големи държавни ползи, би трябвало да проявим и в този момент. Аз съм уверен, че домашните престижи, и по-специално министър председателят Зоран Заев, който е сложил над персоналните си ползи, тези на страната, на бъдещето на страната, на жителите, за мира, стабилността работи в тази посока. Вярвам, че този сензитивен въпрос ще бъде решен ”, сподели Ахмети пред локалната телевизия Канал 5, представен от БГНЕС.

По отношение на изискванията, сложени от българска страна за започването на предприсъединителни договаряния на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз, водачът на ДСИ сподели следното: Това са чувствителни въпроси и колкото повече закъсняваме, толкоз повече страсти ще навлизат в този въпрос.

“Неведнъж сме подчертавали, че ние поддържаме нашите македонски съграждани в този значим развой. Вярвам, че в тези значими процеси, в които България влага доста за целият район да бъде интегриран в Европейски Съюз, София ще откри сили да преодолее тези прочувствени обстановки. Ако вкараме Балканите в историята, тогава ще би трябвало да построим нови Балкани. Поради тази причина е доста значимо да не губим крачка при присъединението ни към Европейски Съюз. В Европейски Съюз съществуват механизми, които ще разрешат доближаване на общностите и страните ”, акцентира Али Ахмети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР