Председателят на 49-то Народно събрание и депутат от парламентарната група

...
Председателят на 49-то Народно събрание и депутат от парламентарната група
Коментари Харесай

Никола Минчев хвърли бомбата: Очаквам Радев да атакува проекта за промени в Конституцията пред КС

Председателят на 49-то Народно заседание и народен представител от парламентарната група на ПП-ДБ Никола Минчев съобщи, че чака избрани опозиционни партии и президентът Румен Радев да нападат плана за промени в Конституцията пред Конституционния съд, когато дефинитивно бъдат признати в Партийния дом. Това разгласи той в отговор на въпрос на News.bg след съвещанието на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, на която стана ясно, че ще има изключително съвещание в събота – 16 декември от 13.30 ч.
Той обаче не се тормози, че измененията в Основния закон могат да паднат пред Конституционния съд. „ Промените ще бъдат подложени на парламентарен тест, само че към този момент не мога да предвиждам кой тъкмо ще сезира Конституционния съд в частта „ Съдебна власт “. Промените, върху които работим, дават отговор на вижданията на много необятен кръг от институции и политически фигури “, разяснява националният представител.
Никола Минчев съобщи още в отговор на въпрос, че не чака президентът Румен Радев да търси политическа поддръжка за своя план за промени в Конституцията сред първо и второ четене, като по този метод да опонира на некоалицията за промени в Основния закон.
Минчев увери още, че не се бърза за приемането на измененията в Конституцията в сегашния вид, а щели да бъдат отразени мненията сред първо и второ четене в Основния закон. Подготвят се промени, които да отразят аргументираните рецензии по време на публичния спор и рекомендациите на Конституционната комисия.
Никола Минчев посочи, че няма доста тежки разногласия по отношение на плана за промени на Конституцията, а се стигнало до консенсус, че би трябвало да отпадне вторият мандат за основния прокурор, за двамата ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, че ще се върнат указите на президента при назначение и освобождение на тримата огромни, работи се по основаването на формат за взаимоотношение сред Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет.
Нямаме тежки разногласия за Конституцията, сигурен е той.
Работи се и по вид, при който президентът да има право да избира от повече от трима души за длъжностен министър-председател.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР