Председателката на управляващия Християндемократически съюз хвърли оставка и предизвика политическо

...
Председателката на управляващия Християндемократически съюз хвърли оставка и предизвика политическо
Коментари Харесай

Политически земетръс шокира Германия

Председателката на ръководещия Християндемократически съюз хвърли оставка и провокира политическо разтърсване в Германия. В Берлин намерено се заприказва за предварителни избори и държавна рецесия.

Анегрет Крамп-Каренбауер изясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подсилен с изключение на от ХДС и от „ Алтернатива за Германия “.

Ако не сте съгласни с мен, дано приключим тук и в този момент. “ С тези думи считаната за „ Мини-Меркел “ АКК изиска преди два месеца доверието на партията си. Получи го, само че не за дълго.

Крамп-Каренбауер се бори със спадащото доверие поради неуверени политически решения и неубедителното показване на огромната коалиция със социалдемократите. Днес 57-годишната АКК разгласи, че се отдръпва.

„ В желанието си да укрепя Християндемократическия съюз оповестих на партийното управление решението си да не се кандидатирам за канцлерския пост следващата година “.

„ Партийният водач би трябвало да е и претендент за канцлерския пост. Затова ще остана на поста ръководител до избирането на шпитценкандидат, на който ще предам лидерския пост в ХДС “.

Крамп-Каренбауер вижда мощно разделяне в обществото и в Християндемократическия съюз. Което пролича в оценките след избора на либерала Томас Кемерих за министър-председател в Тюрингия с поддръжката както на ХДС, по този начин и на „ Алтернатива за Германия “.

Различните течения в редиците на християндемократите утвърдиха или изцяло отхвърлиха това решение, а водачът Крамп-Каренбауер не съумя да наложи партийното решение за цялостен протест на крайнодесните.

„ Ако зависи от мен, решението ми няма да се отрази на стабилността на държавното управление. Аз съм ръководител на партията и ще бъда ръководител още известно време “, категорично акцентира Крамп-Каренбауер, която остава боен министър.

Коментарът ѝ бе самобитен отговор на социалдемократа Зигмар Габриел, заговорил през днешния ден за предварителни избори за Бундестаг.

„ Дълбока рецесия в ХДС! Не изключвам предварителни избори за Бундестаг “, разяснява някогашният ръководител на социалдемократите, съдружен сътрудник на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел.

Оставката на канцлера пък желаеха от „ Алтернатива за Германия “.

Управляващият Християндемократически съюз е на кръстопът и би трябвало да избере сред политическия център и заемането на по-десни позиции, навлизайки в територията на „ Алтернатива за Германия “.

Представители на тези две благоприятни условия са обсъжданите наследници на АКК - умереният министър председател на Северен Рейн-Вестфалия Алмин Лашет и консерваторът Фридрих Мерц, който неотдавна разгласи завръщането си в немската политика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР