Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в
Коментари Харесай

Длъжни ли са богатите страни в ЕС да финансират бедните?

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи в сряда инструмента за възобновяване в размер на 750 милиарда евро в границите на модифицирания дълготраен бюджет на Европейския съюз. Европейският парламент и Съветът следва да обсъдят новите оферти и ще вземат решение за техния финален тип по време на идните договаряния. Това ще са тежки и дълги договаряния, поради обстоятелството, че северните страни не са склонни да заплащат за по-изостаналите страни членки на общността.

Силно задлъжнелите Италия и Испания, най-силно засегнатите страни от пандемията на ковид, ще бъдат главните бенефициенти на проекта за възобновяване, препоръчан от Европейската комисия. От 750-те милиарда евро на проекта Италия ще получи до 81,8 милиарда директна помощ и 90,9 милиарда заеми, до момента в който Испания ще получи 77,3 милиарда помощи и 63,1 милиарда заеми. За България е планувана помощ от 12,3 милиарда евро помощ, които се разпределят по този начин: 9,2 милиарда евро са безплатни, а остатъкът от малко над 3 милиарда евро ще би трябвало да се връщат.

Четири страни от Европейски Съюз, наречени "Пестеливата четворка “ - Холандия, Австрия, Швеция и Дания, показаха своето лично предложение за възобновяване след ковид, като още веднъж потвърдиха отхвърлянето на всевъзможни взаимни дългови принадлежности. Тяхната концепция не беше призната. Те обаче не престават да упорстват, че незабавната помощ за мощно засегнатите страни би трябвало да бъде под формата на еднократни заеми „ при удобни условия “, които би трябвало да бъдат контрактувани в границите на две години. Освен това заемът би трябвало да бъде „ ориентиран към действия, които способстват най-вече за възобновяване, като да вземем за пример научни проучвания и нововъведения, нараснала резистентност в здравния бранш и обезпечаване на зелен преход “, се споделя в предлагането.

Изниква въпросът - длъжни ли страните които съблюдават финансова дисциплинираност и са чисти платци да покриват разноските на по-изостанали страни от общността, които в действителност бяха ударени от епидемията, само че и преди нея изоставаха с промените? Редно и заслужено е да имат условия, тъй като участието в Съюза е и отговорност. Не е добра причина бъдещето на общността да е пленник на напрежение и някои страни да играят ролята на "вечния мъченик ", на който да се оказва помощ, а другите, единствено тъй като са се хванали на хорото да заплащат.

Всички страни, в това число и България, които се облагодетелстват от европейските фондове, би трябвало да са наясно, че ще заплащат. Европейският съюз не е благотворителна организация и там никой на никого не е задължен. Това няма нищо общо с европейската взаимност, изключително, когато става дума за средства в толкоз огромен размер.

Настроенията в Европарламента също са спорни

След представянето на предлагането на Фон дер Лайен и поетия ангажимент от представителя на Хърватското председателство Николина Брняц да работи с страните членки за бързо привършване на договарянията с Европарламента по новия пакет, водачите на политическите групи вв Екологичен потенциал разясниха опциите.

„ Европейската взаимност се завърна и откриваме нов стадий за Европейски Съюз. Новите пари би трябвало да се харчат за свежи хрумвания, а не за старите проблеми на Европа. „ Солидарността върви дружно с отговорността “, по тази причина би трябвало да бъде ясно по какъв начин ще бъдат върнати парите. Необходими са и нови лични запаси и за това, че цифровите колоси би трябвало също да платят своя дял ", “, съобщи Манфред Вебер (ЕНП, Германия).

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) благодари на Урсула фон дер Лайен за амбициозното предложение и за това, че е дала на Екологичен потенциал „ ролята, която заслужава “ в правенето на пакета за възобновяване. Предупреждавайки, че оцеляването на европейския план е сложено на въпрос, тя прикани Съвета на Европейски Съюз да одобри новата МФР с квалифицирано болшинство, с цел да не остане Европейски Съюз „ пленник на четири страни членки, които избират националния отговор пред европейския “.

"Това е повратно събитие, невиждано в историята на Европа ", съобщи Дачиан Чолош (Renew, Румъния). "Дългосрочният бюджет и проектът за възобновяване би трябвало да се съсредоточат върху бъдещето ", като Зеленият пакт и цифровата стратегия са градивните му детайли, означи той. „ Можем да се разграничаваме по някои елементи, само че аз в действителност поздравявам метода “, сподели той, като подсети на страните членки, че „ Европейски Съюз не е машина за пари. Солидарността върви дружно с полезностите “.

Йорг Мойтен (ИД, Германия) отхвърли пакетното предложение като „ изцяло неправилно и безсмислено “, без уместно правно съображение и без отговорност или стопански смисъл. Комисията желае да харчи пари „ като за последно “. Това е висока цена за европейските данъкоплатци, заключи той.

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) прикани: „ Не би трябвало да повтаряме огромните неточности от предишното и да принуждаваме страните към ограничения за строги икономии и слепи пазарни идеологии. Вместо това би трябвало да сме сигурни, че парите са добре вложени в планове, които ще оказват помощ в дълготраен проект, ще основат работни места и ще спасят единствената планета, която имаме “.

Йоан Ван Овертвелд (ЕКР, Белгия) сподели: „ Ако ще позволим заеми и грантове, би трябвало да има ясни условия. Парите би трябвало да отидат там, където са най-необходими, и би трябвало да има механизми за сигурност за нашия бизнес. Хората, които работят и икономисват, не би трябвало да заплатят тези стратегии ".

„ Вместо да предложи делене със старите канони “, проектът за възобновяване стопира по средата на пътя, сподели Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). Приветствайки новите оферти по отношение на личните запаси, тя прикани за анулация на спешния дълг, за разпределяне на директни безсрочни заеми на страните членки и за обвързване на обществената финансова поддръжка за предприятата със обществени съображения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР