Предприемат се спешни мерки за овладяване ситуацията в новото огнище

...
Предприемат се спешни мерки за овладяване ситуацията в новото огнище
Коментари Харесай

Умъртвяват 200 прасета в село Брест заради африканската чума

Предприемат се незабавни ограничения за преодоляване обстановката в новото огнище с африканска чума по свинете в село Брест. Това заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Плевен Мирослав Петров.

Той посочи, че в селището има към 200 свине в персонални стопанства, които подлежат на евтаназия. Досега в област Плевен са умъртвени 54 свине в предходните огнища.

В 3-километровата зона на новото огнище няма обитаеми места, посочи Петров. По думите му към този момент е засилено полицейското наличие, КПП-та се построяват на републиканските, общински и значими селски пътища, с цел да се предотвратява изнасяне и внасяне на свине. Досега няма доказан случай на превозени животни. На граничните пунктове се прави стерилизация на транспортните средства. След преодоляване на обстановката в 3-километровата зона, ще се вземат проби и от 10-километровата.

Очакваме Министерство на земеделието и храните да откри вид стопаните с умъртвени животни да бъдат обезщетени, сподели регионалният шеф.

Областната епизоотична комисия в Плевен се събира незабавно и ще провежда от понеделник осведомителна акция във всички обитаеми места за ограниченията против болестта. За хората няма риск, напомни Петров.

Голям свинекомплекс в Плевенско с към 100 хиляди свине има надалеч от огнището, сподели още регионалният шеф. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР