Предприемачката Зауре Розмат помни първия път, в който е наела

...
Предприемачката Зауре Розмат помни първия път, в който е наела
Коментари Харесай

Държавата на предприемачите: половината народ е под 29 г., една трета със собствен бизнес

Предприемачката Зауре Розмат помни първия път, в който е наела човек от поколението на така наречен " бейби бумъри " - родените сред 40-те и края на 60-те години. Първият път е бил и финален. " В очите ѝ всички в офиса бяха хлапета. Когато наемеш по-възрастен човек, той се отнася с теб като с млад – все едно нищо не разбираш ".

28-годишната Розмат не е единствената, която се усеща подценена поради възрастта си, въпреки да има сполучлива медийна компания. Започнала е бизнеса си през 2016 година Нейното списание Steppe се написа от и за младите казахстанци – образовани жители, които възвръщат постсъветската страна. В един медиен пейзаж, доминиран от обичайни малките екрани и таблоиди, това списанието е първото, дало глас на младежите, споделя Би Би Си.

Розмат желае позитивните истории да разбият обичайното послушание на по-възрастните, което, съгласно нея, препречва пътя на младите бизнесмени. " Уважението към възрастните е част от културата ни. Но това значи, че множеството пъти те не одобряват непознато мнение. Между поколенията има напрежение. Гледат младите и си мислят " Тези пък на какво ще ни научат? " Но нашите текстове притеглят вниманието им, уважението им.

За тях личният бизнес в никакъв случай не е бил вероятен

Както доста други някогашни руски страни, казахстанските генерации са израснали в доста разнообразни условия. Бейбибумърите са родени и живели по време на социализма, поколението Х (техните деца) в турбулентния разпад на Съюз на съветските социалистически републики, а милениълите и поколението Z (родените от края на 90-те до наши дни) познават единствено самостоятелен Казахстан.

Фокусът върху фамилните полезности значи, че мнението на възрастните тежи най-вече. Младите хора постоянно се усещат длъжни да реализират проектите на фамилията за това по какъв начин да подредят живота си. Но родителите им са раснали при просветителна система и пазар на труда, които към този момент не съществуват.

Руслан Абраев е милениъл, извършил желанията на родителите си – да работи в един от най-хубавите университети. " За родителите ми стабилността беше доста значима ". Майка му и татко му са над 70 година и се прекарали живота си в твърдите структури на руски Казахстан, единствено с цел да видят по какъв начин стопанската система се коства, тъкмо когато би трябвало да се пенсионират. За тях (и за доста други) притежанието на личен бизнес в никакъв случай не е било на дневен ред. " Те просто нямат опит с предприемачеството ", споделя Абраев.

Десет години по-късно обаче, той напуща университета, с цел да сътвори своята компания Educloud, която назовава " Юбър " за обучение и кариерно развиване. Приложението може да се употребява за търсене на онлайн и офлайн курсове и има система, сходна на тази на " Тиндър ", за запознаване с нови работодатели.

И той не е единственият -през 2018 година три на всеки 10 млади казахстанци са работили за себе си, а броят на дребния и междинен бизнес се покачва с 12% всяка година от 2002 година до 2013 година 51% от популацията на страната е на възраст под 29 и милениълите се бунтуват против одобрените полезности. Въпреки това на парламентарните избори през 2016 година, единствено 7 души са били на възраст под 40. Над една пета са били над 60 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР