Предприемачът Спирос Теодоропулос, придоби мажоритарен дял в гръцкия производител на

...
Предприемачът Спирос Теодоропулос, придоби мажоритарен дял в гръцкия производител на
Коментари Харесай

Бившият собственик на Chipita придобива контрол над производителя на шоколад ION

Предприемачът Спирос Теодоропулос, закупи мажоритарен дял в гръцкия производител на шоколад Ion, оповестяват локални медии. Това се случва към година след формалното придобиване на 45% от ION и петнадесет месеца, откогато Спирос Теодоропулос се причисли към Тина Коциопулу и другите наследници-акционери, известният предприемач в този момент се готви да поеме историческата шоколадова промишленост.

Споразумението сред двете страни, за придобиване на мажоритарния дял в производителя на шоколад от Bespoke SGA Holdings предвиждаше нарастване на % на новия мажоритарен притежател до 75%, макар че пазарни източници настояват, че Теодоропулос в последна сметка може да придобие 100% от компанията.

Коментирайки придобиването на спомагателен дял в Ion, Теодоропулос съобщи: " Чувствам се изключително щастлив от нашето присъединяване в емблематичния производител на шоколад Ion и в това време съм виновен към старите акционери и консуматори за безпрепятствения напредък на Ion въз основата на нововъведения и поддържане на високо качество на продуктите. "

В взаимно изказване на акционерите на Ion се споделя, че общата цел е по-нататъшният напредък и превръщането на Ion във значим районен състезател в бранша.

Така или другояче, подготовката за новата епоха на Ion към този момент е почнала, защото компанията към този момент е минала в ръцете на Теодоропулос, който не крие, че шоколадовата промишленост има жизненоважна роля в проекта му да сътвори " народен първенец " при храните.

Увеличение на оборота, спад на износа

Оборотът на Ion за 2022 година възлиза на 117,88 милиона евро против 116,69 милиона евро (+1,02%) през 2021 година, написа. На гръцкия пазар продажбите възлизат на 106,64 милиона евро при 102,96 милиона евро. (+3,57%) през 2021 година На външните пазари продажбите са намалели спраямо равнищата си от 2021 година По-специално, общата стойност на износа възлиза на 11,24 милиона евро при 13,73 милиона през 2021 година (-18, 13%). Най-голям експорт компанията осъществя в Кипър, България, Египет, Албания и Съединени американски щати. 49% от целия експорт е за Европейския съюз, а останалата част - за трети страни.

Висока, само че понижена рентабилност

Брутните облаги на компанията възлизат на 39,22 милиона евро през миналата година против 46,24 милиона евро през 2021 година EBITDA, през фискалната 2022 година, възлиза на 13,97 милиона евро против 14,81 милиона евро (-5,66) през миналата фискална година 2021. Печалбите преди налози за фискалната 2022 година възлизат на 8,56 милиона евро, евро спрямо 9,64 милиона евро през фискалната 2021 година. Компанията осъществя понижена с 1,08 милиона евро, само че продължаваща високата рентабилност от последните години.

Числеността на личния състав възлиза на 653 души при 674 души през 2021 година
 Производител № 2 на шоколад в света Ferrero купува американската Wells Enterprises
Европейски колос и производител № 2 на шоколад в света купува американската Wells Enterprises

Очаква се договорката да завърши при започване на 2023 година

Инвестиции от 3,44 милиона евро

През 2022 година компанията направи вложения в размер на 3,44 млн. евро, продължавайки капиталовата стратегия от 2021 година, за която бяха изразходвани 4,82 млн. евро. 

По отношение на приемствеността, във финансовия доклад се отбелязва, че главната цел на управлението за 2023 година е да поддържа и усъвършенства позитивния ход на резултатите на ION и непрестанно да усъвършенства качеството на предлаганите артикули и услуги, както и да продължи да се оправя с бъдещите провокации, като главен приоритет е обезпечаването на непрекъснатост на бизнеса и сигурността на чиновниците и обществото.

Близо 100-годишна история

Въпреки че първата рецепта за шоколад Ion датира от 1927 година, компанията е публично записана през 1930 година Основната фабрика се намира в Нео Фалиро Пирея.

Компанията се трансформира в една от 50-те най-големи компании в Гърция с годишни продажби от над 100 милиона евро. През 1988 година Kraft Jacobs Sushard (KJS) закупи 24,5% от дяловете, които бяха изкупени назад от главните акционери през 1998 година

През годините ION вкара други типове шоколадови сладкарски артикули като кроасани и шоколад за мазане. Марката обаче е най-известна със своя шоколад с бадеми.
 Снимка 624791
Източник:

Новата империя в хранителния бизнес в Гърция

Бившият притежател на Chipita Спирос Теодоропулос построява нов хранителен конгломерат, обявявайки при започване на 2023 година придобиването на питателните компании Edesma и нейното дъщерно сдружение Amvrosia, написа.

Edesma e учредена през 1900 година в Смирна - днешния Измир в Западна Турция - като магазин за салами от Димитрис Ганиотис, преди да се реалокира в Солун през 1914 година През 1991 година основава дъщерно сдружение за подготвени храни и салати Amvrosia.
 Mondelēz купи Chipita, а българин застава краткотрайно отпред на гръцкия колос
Mondelēz купи Chipita, а българин застава краткотрайно отпред на гръцкия колос

Сделката бе оповестена през май месец м.г. и е на стойност към $2 милиарда

Това е третият бизнес ход на Теодоропулос от началото на годината, когато той се отдели от Chipita с приключването на продажбата му на Mondelez International.

През януари гръцкият бизнесмен закупи 95,05% дял, който групата Olayan имаше в компанията за студени слайсове Nikas, а по-рано този месец той разгласи краткотрайно съглашение с EOS Capital Partners за поглъщането на Hellenic Juices SA.

Теодоропулос е в напреднали договаряния с Kremel в Крит, който има дълга история в продуктите от сирене от растителни съставни елементи и е посочил високи темпове на напредък през последните години, подтикван и от неговата експортна активност.
 Снимка 624789
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР