Предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин

...
Предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин
Коментари Харесай

Всички училища в Габрово въвеждат национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества

Предотвратяване използването на психоактивни субстанции и одобряване на здравословен метод на живот измежду подрастващите са главните цели на две превантивни стратегии, чието осъществяване стартира тази образователна година във всички габровски учебни заведения.

„ Кодово име „ Живот “, ориентирана към възпитаници от 5 до 7 клас, и „ От връстници за връстници “, за възпитаници от 8 до 11 клас, към този момент имат своите пилотни издания в ОУ „ Неофит Рилски “ и ПГТ „ Пенчо Семов “, като по тях ще работят учители и възпитаници от останалите локални образователни заведения.

Решението е резултат от извършени срещи сред представители на ОбСНВ и ПИЦ с кмета на Община Габрово, управленията на учебните заведения и на РУО, и е израз на ангажираността на институциите да развиват още по-активна превантивна активност, ориентирана към деца и юноши. С него Габрово се подрежда на челно място измежду останалите регионални градове по използване на националните стратегии за предварителна защита използването на наркотични субстанции в учебна среда.

Във всяко учебно заведение е образуван екип, който ще осъществя стратегиите - психолози, педагогичен съветници, медицински експерти, ресурсни учители. Ангажираните с процеса учебни експерти са минали теоретични и на практика образования, водени от чиновници на Превантивно-информационния център към Общински съвет по наркотични вещества-Габрово.

Програмите употребяват най-вече интерактивни способи и подходи и са ориентирани към насърчаване на обществени и личностни умения и поддръжка за образуване на настройки за живот, свободен от зависимости. В превантивната стратегия, ориентирана към учениците от 8 до 11 клас, е заложена и дейна активност по метода „ връстници образоват връстници “, като в гимназиите към този момент се работи по съставяне и образование на учебни доброволчески екипи.

В националните превантивни стратегии, с изключение на образования на възпитаници, са планувани и тематични срещи с родители, което е измежду главните предпоставки за тяхната успеваемост и опция за обгръщане на всички заинтригувани страни в процеса на предварителна защита на рисковото държание на учениците.

Програмите са утвърдени за използване от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, и са в осъществяване на Националната тактика за битка с опиатите.

Екипът на ОбСНВ и Превантивно-информационния център по зависимости-Габрово благодари на управленията на учебните заведения за проявената ангажираност, като ще продължи да оказва методическа поддръжка и да подкрепя дейностите по използване на двете стратегии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР