Предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента,

...
Предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента,
Коментари Харесай

Радев: Които спъваха модернизацията на армията, сега бързат да дадат въоръжение на Украйна

" Предоставянето на въоръжение от българската войска за Украйна сега, без да са въведени нови мостри като заменяне, ще задълбочи недостига от качества за дълъг интервал от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Това са комплицирани процеси, които лишават години и ще би трябвало да си платим ". Това сподели пред публицисти президентът Румен Радев след церемонията през днешния ден в образователен полигон " Ново село ". На нея Италия пое ролята на Рамкова страна на бойната група в България.
Още по темата
" Мантрата, че като дадем оръжие на Украйна, ще получим въоръжение подарък от НАТО, издава рискова доверчивост или тежка непросветеност ", продължи Радев. 

Той изясни, че всяка държава-член на Алианса би трябвало да може да разчита на неговата поддръжка. И всяка една страна би трябвало да е в положение да генерира модерни качества.

" След четири Консултативни съвета по национална сигурност, желая да припомня, че няма място за повече оправдания за отсрочване на модернизацията ".

По думите на президента до момента има липса на ново въоръжение, недостиг от качества и съкращения. Призова да не се политизират проблемите на българската войска.

Според Радев години наред модернизацията е била спъвана, а в този момент същите бързат да дават въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от дребното сега.

Години наред модернизацията е била спъвана, а в този момент същите бързат да дават въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от дребното сега, се разбра от думите на Румен Радев.

Той е безапелационен, че би трябвало да има рационализация на армията и би трябвало да има промяна на въоръжението. " Буксуването на модернизацията е на първо място вследствие на отлагането и отменяне на множеството стратегии за рационализация ", обясни Радев.

Държавният глава сподели, че желае да чуе мнението на партиите по въпросите за рационализация на армията. 

Министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява, че има незабавна потребност от финансирането на армията, като задачата е за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, в случай, че доста от европейските страни заделят 2,5-3% от Брутният вътрешен продукт.

Формирането на бойни групи е значима стъпка за ограниченията на усилена зоркост, сподели президентът Румен Радев по време на церемонията на полигон " Ново село ".

" Днешната гала по поемането на ролята на рамкова страна от Италия за бойната група за територията на България е значим стадий от построяването на съответните отбранителни качества в изискванията на коренно изменена среда за сигурност от войната на Русия против Украйна ", сподели Радев. По думите му това е още един образец, че " силата на Алианса е в нашето единение и взаимност ".



" Само преди три месеца Алиансът одобри своята нова стратегическа идея, с която дефинира заканите и рисковете пред нашата сигурност, очерта нови подходи и решение които да подсигуряват че войната няма да се популяризира върху други територии, че страните, които я обкръжават, ще могат да разчитат на системата за групова сигурност. След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира, през днешния ден Алиансът с обръща към своята същностна задача - да бъде поръчител за целостта и суверенитета, и сигурността на всяка обособена страна. Затова и образуването на бойни групи на територията на България и на други страни членки от източната Европа е значима стъпка за превеждане на ограниченията за усилена сигурност и демонстрира нашата обща отговорност към нашата система за групова сигурност и сигурността на всеки един член.

Искам да изразя нашата благодарност към италианската страна, която одобри тази отговорност да бъде рамкова страна ", сподели Радев.

Той благодари и на всички съюзни страни, които са помогнали за сигурността на страната ни.

" Високо ценим и поддръжката на ген. Каволи за дейното привеждане на ограниченията за усилена зоркост и за подсилване на системата за нашата групова сигурност ", съобщи още Радев.

Той пожела на военнослужещите здраве и ползотворно съдействие.

" За мен е чест да съм тук с вас на тази предавателна гала, която е знак на правилата на НАТО - шерването на полезностите и стремежът към мир и независимост. Освен това бих желал да прибавя още нещо - това събитие е знак на другарството сред нашите два народа и на това какъв брой добре и сполучливо оползотворяваме синергиите в трансатлантически аспект. Искам да изкажа благодарността си към българските ми другари за тяхното гостолюбие, само че и отличната организация на тази гала, благодаря ви и че допринасяте към груповата ни сигурност. А на военнослужещите бих желал да пожелая триумф във вашата значима задача да се борите за мира ", сподели от своя страна италианският министър на защитата Лоренцо Гуерини. Той изясни, че неговият мандат завършва и в този момент прави последното си послание към военните. И той благодари за службата им.

" Когато една страна е застрашена, всички в нашия съюз се сплотяват, с цел да й оказват помощ. Това направихте вие през днешния ден. Поздравявам всички военнослужещи във военната група. Вие сте въплъщение на най-хубавото в нашия алианс, който е най-могъщият в историята на човечеството ", обърна се към военнослужещите висшия съюзен командващ за Европа ген. Кристофър Каволи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР