Предложенията за Бюджет 2022 са странни и опасни. Това заяви

...
Предложенията за Бюджет 2022 са странни и опасни. Това заяви
Коментари Харесай

Дянков: Бюджетът на служебния кабинет е странен и опасен, заложената инфлация – около 15%

Предложенията за Бюджет 2022 са странни и рискови. Това съобщи в bTV някогашният финансов министър Симеон Дянков. Служебният кабинет предлага нарастване на съществени обществени разноски като пенсии, майчински и детски надбавки, минималната заплата и други от 1 януари.

Според него те са странни, тъй като остават броени часове до свикването на 47-ото Народно заседание, където депутатите могат да изготвят финансовата рамка.

„ Опасно е от две гледни точки. Първо – като се прави бюджет се стартира с макроикономическата обстановка – инфлация и стопански напредък. Такъв разбор липсва и можем единствено да гадаем какви са тези параметри. Заложената инфлация е някъде към 15%, в случай че в действителност МФ чака такава инфлация – би трябвало да има по-широк спор “, разяснява Дянков.

По думите на финансиста би трябвало да се пресметна и дефицитa в бюджета, тъй като сега се приказва единствено за доходи. Той разяснява, че по този начин „ се поставя каруцата пред коня “. По негови сметки бюджетният недостиг ще бъде към 6%.

„ Това е плашещо. Не е съществено Министерството на финансите безусловно няколко дни преди да се реализира новия Парламент, да излиза с сходно предложение “, добави той.

Дянков сподели още, че няма проблем Бюджет 2022 да се гласоподава през сливащата година и да не се бърза.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР