Предложенията на правителството за увеличение на пенсиите от 1 юли

...
Предложенията на правителството за увеличение на пенсиите от 1 юли
Коментари Харесай

Бюджетната комисия гласува 10% плюс 60 лв. увеличение на пенсиите

Предложенията на държавното управление за нарастване на пенсии те от 1 юли и 1 октомври получиха поддръжка на второ четене в бюджетната комисия на Народното събрание в петък. ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха дружно за своите оферти, само че не съумяха да ги наложат. Един глас не стигна на Любомир Каримански от Има Такъв Народ да понижи плануваното нарастване на оптималната пенсия на 3400 лева от 1 октомври на 2200 лева Всичко друго мина безпроблемно и разновидността на държавното управление влиза на второ четене в пленарна зала във вторник.

Приетите текстове плануват:

- 10% нарастване на пенсии те за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, от 1 юли;
- включване на коронавирус добавката от 60 лева в главния размер на всички пенсии за трудова активност, в това число и бъдещите;
- нарастване на минималната пенсия за трудов стаж и възраст от 370 на 467 лева - от 1 юли;

- нарастване на оптималната пенсия за трудов стаж и възраст от 1500 на 2000 лева - от 1 юли и на 3400 лева от 1 октомври;

- преизчисление на всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, с по-голямото от растежа на осигурителния приход или на инфлацията.

На съвещанието подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова прикани бързо да се излезе с решение, с цел да може довечера да се излезе с вид и специалистите на института да създадат калкулации в събота и неделя. Българска социалистическа партия също прикани да не се редактират първичните разновидности, с цел да може да влезе в действие нарастването още с юлските пенсии. " Дайте да спрем с тези цифри и да гласуваме. Дали е 3400, дали е 2900 - дайте да прекратим теоретичните полемики ", подкани сътрудниците си Румен Гечев.

" Стига говорихте за някаква неотложност, наслушахме се на изказвания, че някой нещо бави. Внесохте бюджета на 8 юни и се движим по най-бързата писта, а политически водачи дрънкат нелепости. Да го бяхте внесли на 1 май, от февруари знаете, че ще се прави актуализация през юни ", разгневи се Йордан Цонев. " Този, който внесе бюджета на 8 юни и счита, че би трябвало да излезе на 30 юни, или не е в ред, или е лукавец ", съобщи той.

УВЕЛИЧЕНИЕТО ОТ 1 ЮЛИ

Управляващите оферират 10% нарастване от 1 юли и включване на добавката от 60 лева в размера на пенсии те за трудова активност, в това число и бъдещите, както и ново преизчисление от 1 октомври. ГЕРБ предлага 15% и обособена добавка от 60 лева до края на годината. Движение за права и свободи предлага 14%, 120 лева добавка към пенсии те под линията на беднотия от 413 лева и 60 лева за останалите пенсии за трудова активност до края на годината.

След дълги диспути комисията одобри текста на вносителя -  нарастване с 10% от 1 юли и включване на добавката от 60 лева  в размера на пенсии те, както и преизчисление от 1 октомври. За това гласоподаваха 12 депутати, а 7 се въздържаха. Еднакъв брой депутати поддържаха предложенията на Движение за права и свободи и на ГЕРБ - 7, като при ГЕРБ имаше 6 въздържали се и 6 срещу, а при Движение за права и свободи - 7 срещу, 5 въздържали се.

Владислав Панев от Демократична България отбрани включването на 60-те лева в размера на пенсии те като рационална мярка, тъй като никой повече няма да може да ги отнеме от пенсионерите. При първото четене в обществената комисия Елисавета Белобрадова от същата ПГ се разгласи против включването в пенсии те на детайли, които нямат нищо общо с застрахователен принос.

" Тези добавки започнахме да ги слагаме в пенсионната система, когато стартира коронавирус рецесията. Сега ги трансформираме и ги продължаваме, тъй като поради инфлацията пенсионерите имат потребност да бъдат подкрепени. Не разбирате ли? Пак ги даваме на хората, само че когато изчезне форсмажорът, един ден тази стопанска система ще се възстановява. И тогава би трябвало да можем да се върнем на чистия застрахователен размер. Не би трябвало да вършим безконечна плънка на пенсии те, тъй като тези 60 лева нямат своето осигурително съображение ", сподели Йордан Цонев.

Искрен Арабаджиев взриви опозицията с изявление, че тези добавки не са за коронавирус рецесията, а поради митингите против държавното управление на Бойко Борисов. " Дадохте ги през август 2020 година, когато още нямаше коронавирус рецесия, само че на 9 юли бяха почнали митингите ", подсети Арабаджиев на сътрудниците си от ГЕРБ. " Станаха две години добавки, хората ги възприемат като част от пенсията си, а вие оферирате да изместим казуса отсега нататък ", разяснява той.

Ако приказваме за неправда и некомпетентност, то би трябвало да се върнем към началото, когато тази добавка беше въведена, тъй като вие започнахте да я давате и на хора със 170 лева пенсия, и на хора с 1400 лева, разяснява Венко Сабрутев (ПП). Румен Гечев също посочи, че първичното решение за добавките е на ГЕРБ, като го дефинира по едно и също време за заслужено и незаслужено. " Погледнете днешното решение (за включване на добавката в пенсията) като еднообразно нарастване на покупателната дарба на пенсии те за всички ", прикани той. Гечев пътьом упрекна Европейската комисия, че с всякакви " простотии " ни натресла инфлация.

За предлагането на Движение за права и свободи добавките да станат 120 лева за бедните пенсионери, Гечев непосредствено упрекна сътрудниците си в предизборни хитрости. Той предизвести, че такива огромни добавки ще приближат ниските пенсии до междинната и дори може да я надскочат.

" Няма замърсяване и строшаване на пенсионната система ", поддържа първичното предложение и зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Заседанието в допълнение се нагнетява от Искрен Митев от Политическа партия, който употребява всеки случай да се меси в разногласието с нелепи нападки от вида: " Кажете си, че не ви интересуват пенсионерите и че не желаете да се усилят приходите им ". На два пъти Каримански го предизвести да спре с тези изявления.

МИНИМАЛНА ПЕ Народно събрание ИЯ

Управляващите оферират тя да стане 467 лева от 1 юли. ГЕРБ предлага да е 430 лева, само че със опазване на обособена добавка от 60 лева Според плана на Движение за права и свободи тя би трябвало да е 481,80 лева

ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха дружно и по двете свои оферти, само че останалите партии надвиха и с 12 гласа за и 7 въздържали се  бе признато предлагането на държавното управление - 467 лева  ГЕРБ и Движение за права и свободи имат деветима депутати, само че за своите оферти дадоха осем гласа. Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия са с 11 депутати, а в състава на комисията има двама депутати от Има Такъв Народ и един от " Възраждане ".

Гласуването на процедура мина без разискване, защото дебатът се отклони още в първите минути в спор сред Асия Гонева от К Народно събрание Б и Искрен Митев от " Промяната " за октомврийското преизчисление, което ще засегне 717 000 пенсии. Гонева изясни кардинални проблеми с това преизчисление, а Митев се засегна за оценките, че то е незаслужено и погрешно. Отстраняваме несъвършенствата на швейцарското предписание, изясни Искрен Арабаджиев (ПП) и добави, че ръководещите доста държат на това преизчисление. Актуализация на бюджета в средата на годината не е време за семинар, прекъсна теоретичните разногласия Йордан Цонев.

МАКСИМАЛНА ПЕ Народно събрание ИЯ

Предложението на ръководещите е оптималната пенсия да стане от 1500 на 2000 лева от 1 юли и на 3400 лева от 1 октомври. ГЕРБ оферират второто нарастване да отпадне. В залата Любомир Каримански (ИТН) също изиска редакция на второто нарастване, като предложи то да е 2200 лева Резерви за размера от 3400 лева изрази и Хасан Адемов (ДПС). Георги Ганев от Демократична България предложи компромисно решение - 2500 лева

Този пазарлък е лекомислен, разяснява Кирил Ананиев (ГЕРБ). Той предизвести, че 3400 лева е два пъти междинната заплата за страната. Не можете да сравнявате оптималната пенсия и междинна заплата, отвърна Искрен Митев.

И по този текст предлагането на държавното управление оцеля -  оптималната пенсия става 2000 лева от 1 юли и 3400 лева от 1 октомври.  Този текст също мина с 12 гласа за и 7 въздържали се. Един глас не стигна на Каримански да прокара 2200 лева от 1 октомври - тук гласуването беше 7 гласа за и 8 въздържали се.

" Току-що приехте нарастване на минималната пенсия с 26%, а на оптималната - със 70%. Честито на печелившите ", заключи Хасан Адемов (ДПС). Поемаме виновността за нарастването на пенсии те, с самоувереност му отвърна Искрен Митев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР