Предложенията на френското председателство за вдигане на ветото на България

...
Предложенията на френското председателство за вдигане на ветото на България
Коментари Харесай

Внасят до часове френското предложене за РСМ

Предложенията на френското председателство за повдигане на ветото на България за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейския съюз ще бъдат импортирани до часове в Народно събрание.  В четвъртък в Народното събрание се състоя среща на френския дипломат Флоранс Робин с депутати от Групата за другарство сред България и Франция.На срещата, която е почнала в 11.00 часа, тя е декларирала, че до часове внасят френските оферти и се надява те да бъдат гласувани в идващите дни, както е реализирана сделка.

Тази информация удостоверява написаното по-рано от БГНЕС, че министър председателят Кирил Петков ще изпрати още през днешния ден френските оферти в Народното събрание.

Петков се е похвалил, че " е осведомен в детайлности със схемата по какъв начин ще стане всичко това ": " В четвъртък /16 юни, бел.ред./ ще бъде изпратено публично до всички държави-членки на Европейски Съюз, а аз на следващия ден персонално го изпращам в Народното събрание ". Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: " Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят компактно зад мене. Ще го приемем, и по-късно падаме и продължаваме ".

В сряда в самото начало на съвещанието на Министерски съвет Петков изчете настояването му, което бе признато незабавно, " предлагането на френското председателство незабавно да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика ". С този ход Петков, като се изключи че изолира всички от този значим въпрос, в това число и Министерство на външните работи, на процедура крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с непознати дипломати.

Кирил Петков заречен през днешния ден и " брутална дипломатическа офанзива против всички български политици от страна на непознатите дипломати в София ". Според него най-активни ще бъдат френските, немските и американските дипломати.

В сряда по време на чуването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е заречен на еврокомисаря по разширение на Европейски Съюз Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което завършва единствено след десетина дни на 1 юли.

Очевидно Кирил Петков има намерение персонално да вземе това решение по време на срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се организира на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които държавното управление е изпратило до нашия непрекъснат представител на България в Европейски Съюз Румен Александров по отношение на диалозите сред Скопие и София, се откроява неналичието на сензитивния въпрос за общата история, и е налице желание за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще съставлява част от изискванията, използвани в договарянията, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на действителен прогрес при осъществяването на Договора).

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за напъните на президента Макрон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР