Предложенията и препоръките били изпратени до министъра на земеделието Румен

...
Предложенията и препоръките били изпратени до министъра на земеделието Румен
Коментари Харесай

Бракониери трупат печалба от улов на бяла мида

Предложенията и рекомендациите били изпратени до министъра на земеделието Румен Порожанов и в тях твърдо се упорствало да бъде въведен забранителен интервал за улова на бялата пясъчна мида. Това сподели ръководителят на Асоциацията на риба и рибни артикули доктор Йордан Господинов.

Бялата мида в Черно море се лови целогодишно, само че ние настояваме за въвеждане на ограничаващ интервал в пиковите й месеци на размножаване.
Предложението е за 60 дни, като обхване поравно пролетта и есента, осведоми Господинов. Той счита, че точната дата за началото на краткотрайната възбрана би трябвало да се дефинира взаимно от учените и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ въз основата на осъществените инспекции на местата на улов.
Тази мида не е предпазен тип у нас, само че са нужни регулации за добива й, уточни Господинов.

От Асоциацията оферират също непрекъсната възбрана за улова на маломерни миди, които са под 2,5 см. Само по този начин ще се подсигурява опазване на младата популация и нейното по-нататъшно размножаване.

По нашето черноморско крайбрежие има три типа бяла мида - Хамелиа Галина, Mиа Аренариа и Донакс. Находищата на бяла мида са най-вече нормално на местата към вливанията на реки - Ропотамо, Камчия. Това се дължи на биологията на самия тип на мидата, тъй като по тези места има много хранителна база. Тази година са планувани средства за настоящо проучване върху разпределението на бялата мида, в което да бъдат включени и биологичните параметри.

През последните два месеца са хванати повече от 20 бракониери на бяла мида в Черно море. При осъществените инспекции най-честите нарушавания са рандеман на деликатеса със неразрешени от закона уреди или без позволение за икономически лов на риба.

Основен снабдител сме за Европа на бяла мида


Има единствено един метод, по който е позволено да се добива мидата. Той е ръчен. Строго е неразрешено тя да се лови с дънни тралове и драгиране.

"Ежедневно вършим инспекции за противозаконен улов. Изискваме и разрешителни. На нарушителите издаваме актове, наказателни постановения, изземват се уредите. Проблемът обаче е сложното залавяне поради "дупка " в закона.
Българското законодателство не не разрешава улова на бяла пясъчна мида, само че в Закона за рибарството и аквакултурите няма точна формулировка какво е драга, няма дневна норма на улов, не е разказан тъкмо методът на улов ", съобщи изпълнителният шеф на ИАРА Галин Николов, представен от Българска телеграфна агенция. Според експертите това е повода законът всеобщо да се нарушава, а въпросът с улова на бяла мида стоял забранен с години от страната.

"Искаме да се регламентира тъкмо методът и контрола на улова ", добави ръководителят на Асоциацията на риба и рибни артикули доктор Йордан Господинов.

Той дефинира като неуместен само ръчният позволен от закона способ за улов на бяла мида. Във всички европейски страни тралирането и използването на други съоръжения за рандеман на мидата били позволени. "Не е правилно, че уловът с драги нарушава екосистемата, а да ловиш миди с ръце е повече от неуместно ", настояват от риболовен сдружения в Бургас.

Техни сътрудници споделят, че при приблизително добър улов вадили към 60 кг до 100 кг бяла мида дневно, а за дребните лицензирани лодкари това е занаят.

Цената варирала към 7-8 лв. за кг, а облагата от бизнеса не била огромна, само че била прилична. В Италия, Испания, Гърция мидата се продавала за 10 евро кг.

В България има три огромни предприятия, които изкупуват бяла пясъчна мида. Две от компаниите са в Бургаско, една има във Варна. Там на място мидите се пречистват, сортират и опаковат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР