Предложените в българския план за възстановяване и устойчивост години за

...
Предложените в българския план за възстановяване и устойчивост години за
Коментари Харесай

Графикът за спиране на ТЕЦ ще е плавен, със заместващи мощности и широко обсъден

Предложените в българския проект за възобновяване и резистентност години за затваряне на въглищните електроцентрали дати – индикативна 2038 година и преговорна 2040 година, ще бъдат съпроводени с примерни сюжети за равномерен преход, със заместващи мощности на мястото на извежданите, признати на база необятно публично разискване. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на панела " Индустрия и енергетика ", провел се в петък в границите на форума, отдаден на провокациите на зеления преход.

Поетапно ще навлизат новите технологии при разчетен енергиен баланс, сподели още той и означи, че с цел да се реализиран зелените цели би трябвало енергийният пазар да се цифровизира напълно. За последствията от прехода върху енергийната система ще се направи разбор, както и подобен за капацитета за заместващи мошности с гаранции за стабилността на електроснабдяването, стана ясно от думите на енергийния министър.

След 2035 година Топлоелектрическа централа са невъзможни

След 2035 година няма да има икономическа логичност да работят Топлоелектрическа централа, призна Кристина Лазарова, която работи в свързваната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", само че е съосновател на платформата " Brown to green " ( " От кафяво към зелено " ), занимаваща се планове за трансформацията на тази мощ, която е измежду най-замърсяващите у нас и забъркана в следствия за нелегално горене на боклуци. Тя показа желанието на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " са трансформира старите си табани в слънчева централа и означи, че достъпът на българските планове до Модернизационния фонд на Европейска комисия се бави, защото у нас няма разпоредба, която да регламентира по какъв начин ще се кандидатства по него и ще се употребява като механизъм, а документът може бързо да се създаде. Необходима и цялостна либерализация на енергийния пазар у нас, без която няма да получим финансиране, съобщи още Лазарова.

" Как ще наподобява визитката на въглишните райони след смяната зависи от взаимните старания на министерствата на енергетиката, на стопанската система, на районното развиване и на околната среда ", означи Живков и предизвести, че преходът към климатично неутрална промишленост ще провокира съществени социално-икономически решение.

" Повече от 20 години не е направено нищо за хората в засегнатите райони и в този момент служебното държавно управление би трябвало да взема решения – вършим го взаимно с всички заинтригувани страни. Без подозрение тези решения не са лесни, само че ни дават и доста нови благоприятни условия за бъдещето. Важното е, че този диалог е почнал ", уточни още той.

Комисия за климатичен преход

Живков напомни оповестеното преди дни по време на срещата с бизнеса желание на държавното управление да сътвори комисия за климатичен преход. Тя ще сътвори пътна карта към климатична индиферентност. " Вече има съответни новаторски планове, които се проучват и ще бъдат препоръчани да разискване на идващ стадий ", сподели още той.

Енергийният министър уточни, че с изключение на по изработването на териториалните проекти за прехода на трите въглищни райони Стара Загора, Кюстендил и Перник, с цел да стартират те да получават средства за трансформацията си от Фонда за обективен преход, се правят оценка като спомагателни райони Хасково, Сливен и Ямбол.

Плановете ще са ориентирани към вложения в икономическата диверсификация, добави той и уточни, че следва редакция на интегрирания проект на България " Енергетика и климат ", с цел да съдържа нови ограничения за реализиране на стопанска система с по-ниски разноски и по-малко замърсяваща.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предизвести, че нещата не би трябвало да се вършат " самоуверено и безконтролно, а по изпълним метод ".

Синдикатите желаят хващане на СО2, а не газови мощности

" Не че не желаеме зелено бъдеще, само че си даваме сметка за цената му. Зелената договорка се ожесточава с новите 12 законодателни начинания на Европейски Съюз и обсег върху превоз, земеделие и индустрия и всичко би трябвало да се гледа в общ подтекст. Сегашните 55 % се ускоряват с нови задължения, което не съм сигурен, че се схваща вярно ", съобщи синдикалистът.

Той означи още, че не е правилно, че синдикатите не са желали да приказват за зеления преход. " Властта си траеше, а не върви ние да кажем: Дайте да закрием едни работни места ", сподели Димитров..

" Защо би трябвало да затворим въглища, които след 4 години ще имат проблем с излъчванията, в случай че през това време може да се влагат същите милиони евро не за преходното гориво за газ, а за хващане на въглеродни излъчвания ", уточни той, предлагайки проучваното сходно оборудване за улавяне на газовете от централите в " Марица Изток " да се осъществя.

Директорът на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 2 " Красимир Ненов също уточни сходна технология като опция за продължение активността на въглищните централи.

Председателят на нуклеарната организация Ботомил Манчев обаче уточни, че построяването на оборудване за хващане на въглеродния двуокис от 1 МВ въглищна мощ коства прекомерно скъпо - 2 млн. евро, защото технологията за трансформацията на газа преди превозване и предпазване е комплицирана.

Инвеститорите: Дайте ни рамка и удобен бизнес климат

Коментирайки като цяло концепцията за зеления преход, Красимир Ненов означи значимостта на капиталовата рамка, с цел да е ясно по какъв начин с минимални обществени средства да се привлекат оптимално частни средства. " Важен е и капиталовият климат, тъй като в енергетиката вложенията са дълготрайни и извънредно значимо е да има удобен климат с верните сигнали към вложителите ", сподели още Ненов.

Директорът на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " Иван Цанков предложи да се сътвори експертен съвет към Министерския съвет, който да оцени всички планове за енергийната промяна, с цел да се види кой ще е най-работещият. Той предложи също по този начин да се направи необятна акция и да се изяснява какво е зелената договорка, по какъв начин ще повлияе на живота на всеки от нас, на каква цена, с цел да не се оставя всичко на въображението на обществените мрежи, както се е случило това с имунизацията против Covid.

Богомил Манчев се спря на това, че България би трябвало да реши дали и по какъв начин ще развива нуклеарните си мощности, на в това време да направи газовата и транспортната мрежа годни за потреблението на водород поради новите упоритости на Европейска комисия да обхване по-сериозно екологизацията на превоза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР