Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, каза заместник-главният прокурорСчитаме, че предложените

...
Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, каза заместник-главният прокурорСчитаме, че предложените
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Ще сезираме КС ако промените за главния прокурор минат

Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, сподели заместник-главният прокурор

" Считаме, че препоръчаните законови промени са противоконституционни, в случай че те бъдат признати в този си тип, Конституционният съд (КС) ще бъде сезиран. " Това сподели заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов в отговор на въпрос дали прокуратурата ще сезира Конституционен съд, в случай че бъде признат препоръчаният от Министерски съвет законопроект, който планува основаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Той разяснява тематиката преди съвещание на правната комисия, където на първо четене ще се разискват тези оферти.

„ Не съм срещу да има механизъм за следствие на основния прокурор, искам да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, само че механизмите би трябвало да бъдат правилни и законосъобразни, не могат да бъдат разпра “, добави Сарафов, предава Българска телеграфна агенция.

По думите му, още в първите дни, в случай че сходен законопроект бъде признат, ще последват най-малко 70-80 сигнала, всеки един от които ще е съображение, съгласно препоръчаните промени, да се образува наказателно произвеждане против основния прокурор, даже да няма никаква фактология и доказателства в сигнала. Той изясни,че главен текст в наказателния развой сега е да се образува произвеждане, когато има легален мотив, само че и задоволително данни за осъществено закононарушение.

Сарафов означи, че някои негови сътрудници считат, че с оферти пакет от промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт се прави опит за преодоляване на правосъдната система. Според него и в този момент основният прокурор не е безотчетен и има механизъм за търсене на отговорност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР