Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи“ в

...
Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи“ в
Коментари Харесай

Справедливост чрез контрол на големите в Темида

Предложението за предварително преустановяване на мандата на „ тримата огромни “ в правосъдната система ще възвърне справедливостта във връзка с техния статут, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов в изявление за Българска национална телевизия. Той разяснява предлагането за създаването на механизъм за следствието и предварителното освобождение на така наречен трима огромни в правосъдната система - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и основния прокурор.

Това е един въпрос, който не е нов. Обсъждане е най-малко през последните две години. Съобразяваме се с условията на Механизма за съдействие и оценка. Обхватът тримата огромни е открит в пътната карта за използване на обновената тактика за развиването на правосъдната система, която е призната от Съвета за развиване на правосъдната система. По този въпрос има консенсус от всички участници в Съвета, който включва и НПО-та, изясни Кирилов.

„ Това не е толкоз нов въпрос, само че би следвало в границите на този отчет и на този интервал на оценка да го приключим “, добави той.

По думите му измененията би следвало да възстановят справедливостта във връзка с техния статут. „ Опонентите и в този момент настояват, че има режим за предварително преустановяване на пълномощията, само че прецизирам, че това предварително преустановяване е на съображение справедлива неспособност. Но е правилно, че до момента ние нямаме механизъм, който да касае отговорно несъблюдение на служебните отговорности, нарушавания на закона или осъществяване на закононарушение “, означи Данаил Кирилов.

Министърът съобщи, че няма връзка сред предлаганите от него промени и абсурда с жилищата на властта, в който бе забъркано и името на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. „ Необходимостта от тези промени е правно-систематична, тя е открита и от нашите сътрудници. Смятаме, че това ще възвърне справедливостта във връзка с тримата огромни. Като тук споделям, че този статут би следвало да е еднакъв за тримата огромни “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР