Предложението за налагане на мораторуим върху цената на тока и

...
Предложението за налагане на мораторуим върху цената на тока и
Коментари Харесай

Хиновски каза до какво ще доведе мораториумът

Предложението за налагане на мораторуим върху цената на тока и парното е акт на краен полулизъм. Това сподели в ефира на „ Твоят ден ” енергийният специалист Иван Хиновски. По думите му решението би било противоконституционно.

„ Изпълнителната власт неодобрява самостоятелни регулаторен орган, който по всички европейски правила би трябвало да е в действителност самостоятелен. Може да се проучват решенията му, само че не могат да бъдат неодобрени. Това е неконституционно и ще последват наказателни процедури от Европейска комисия. Нарушаваме върховенството на закона в България. И преди страната ни е губила поради наказателни процедури. Бяхме наказани за нарушение на пазарните правила с 80 млн. евро. След обжалване те бяха понижени на 30 млн. евро. Сега обстановката може да е сходна ”, изясни той.

Според енергийния специалист има по-ефективни ограничения. „ Например - смяна в Данък добавена стойност. Чрез промени в Закона за енергетиката могат да се натрупат милиарди, които да отидат в помощ на промишлеността, а след това - и на бита. С промени в подзаконовите уредби може да бъде следен и износът на електрическа енергия ”, сподели още Хиновски.

Ако мораториумът стане факт, може да се стигне до банкрути, счита още специалистът.

„ Няма страни в Европейски Съюз, в които мрежовите оператори да са сложени пред банкрути. Ще получаваме разнообразни количества топлинна сила и ще мръзнем ”, съобщи Хиновски.

През вчерашния ден Мартин Димитров от „ Демократична България ” не поддържа мораториума и не взе участие в гласуването.

„ Не би трябвало да се употребяват непазарни начини, това води до опасности. Евентуална наказателна процедура е един от дребните опасности пред страната ни. Политическите ограничения за това да не нараства токът би трябвало да минават през пазарни решения като въвеждане на диференцирано Данък добавена стойност за период от четири месеца ”, изясни той.

Димитров беше безапелационен, че е нужен спор по опциите за налагане на пазарни ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР