Предложението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се

...
Предложението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се
Коментари Харесай

Мораториумът за нови лекарства беше приет на първо четене в парламента заедно с бюджета на здравната каса

Предложението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи възбрана за заплащане на нови лечения за една година получи утвърждението на болшинството в Народното събрание дружно с целия проектозакон за бюджета на касата за следващата година. Проектът за парите за опазване на здравето за 2018 година беше признат на първо четене през днешния ден със 125 гласа " за " и 88 " срещу ".

В бюджета на касата за следващата година са планувани над 400 млн. лева повече в сравнение с през тази година, само че с две трети е понижен запасът й, а отговорностите й към лечебни заведения в България и чужбина са за над 300 млн. лева, припомниха и подлагаха на критика депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Опозицията е несъгласна и с рестриктивните мерки за заплащането на нови молекули и действия за годината, както и че като цяло въпреки да има поръчка за промяна, тя не проличава в плановете за следващата година.

Коалиционните сътрудници от " Обединени патриоти " опазиха мораториума и предложиха той да е за по-дълго време от една година, до момента в който се изравнят средствата на касата, поради че за медикаменти постоянно има преразходи и перото им заема една трета от бюджета. Настояха и за по-ясна и строга про-генерична политика.

Според ръководителя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, по този начин дефиниран бюджетът на здравната каса за 2018 година разрешава да се " подсигурява една постоянна финансова рамка ". Според зам.-председателя на Народното събрание от Движение за права и свободи Нигяр Джафер обаче въпреки и да планува повече разноски за здраве, има заплаха този бюджет да задълбочи несъответствията, тъй като целите и разпределението на средствата се разминават.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР