„Предложението на ГЕРБ за подпомагане на българските производители е пиар

...
„Предложението на ГЕРБ за подпомагане на българските производители е пиар
Коментари Харесай

Румен Гечев: Предложението на ГЕРБ за подпомагане на българските производители е пиар акция


„ Предложението на ГЕРБ за подкрепяне на българските производители е пиар акция. В момента те оферират всяка комерсиална верига да отдели „ задоволително място, “ някакви кътчета в супермаркета, където да има българска продукция. В закона не се прецизира каква повърхност – може и да са 20 кв. см. Ние предлагаме съответни цифри за това какви локални артикули да се оферират – пилешко - до 51%, други меса - до 25%, мляко - 70%, да са българско произвеждане, включително и суровините им “.Това сподели проф. Румен Гечев, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “, пред Българска национална телевизия. Той бе посетител в предаването " Още от деня ".

„ Търговските вериги са добре пристигнали в България, защото с помощта на тях потребителите имаме необятен избор на артикули с високо качество от целия свят. Но в това време те са троянски коне на промишлеността на Германия, Австрия, Испания, Италия “, добави проф. Гечев. По неговите думи немското държавно управление субсидира комерсиалните вериги отвън Германия, защото това е ешалонът, който прокарва немските артикули. „ Други европейски страни също по този начин имат квоти за родна продукция. Но ние като българи също би трябвало да имаме ползи. От Българска социалистическа партия не сме съгласни 80% от стоките, които купуваме, да са вносни и по тази причина желаеме да осигурим квоти на българските производители “, безапелационен бе той.
„ Не сме сългасни с това държавното управление да тегли заем от 10 милиарда лева Искаме да се съблюдава Конституцията - ръководещите да дойдат в Народното събрание, да ни кажат по какъв начин ще похарчат парите и за какво изобщо се постанова този заем “, сподели още Гечев.

Според него казусът е в това какво ще направи държавното управление, когато му бъде обезпечен фискален комфорт от 10 милиарда лева – най-големият заем, който България е взимала за една година в своята стопанска история. „ Казаха, че от тези 10 милиарда 700 млн. ще дадат на Българската банка за развиване, от тях 200 млн. за потребителски заеми, след нашия напън и този на медиите. Но не се вслушаха в рецензиите за главния пакет от 500 млн. лева за ББР. ББР щели да дадат парите на комерсиалните банки, а комерсиалните банки щели да решат на кого да дават. В условия на рецесия всички европейски страни имат избрани политики – на кои браншове на стопанската система ще бъде подкрепено. Нашето държавно управление няма никаква концепция какво желае да подкрепя, при какви условия, какви подотрасли, какви производства. Неприемливо е то да си измива ръцете като хвърля едни пари към ББР “, счита социалистът.
Според него е обезпокоително, че ръководещите също отхвърлят да отговорят – от тези 500 млн. какъв брой ще се дадат непосредствено и какъв брой през комерсиалните банки.

„ Има учредения да се съмняваме, че директните пари ще отидат при огромните „ крокодили “, които плуват към ББР към този момент от няколко години и които усвояват огромните заеми “, сподели още Румен Гечев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР