Предложението на френското председателство за РСМ е приемливо. Франция успя

...
Предложението на френското председателство за РСМ е приемливо. Франция успя
Коментари Харесай

Републиканци за България: Сега е моментът България да отиграе ситуацията в наша полза и да вдигне ветото за РСМ

Предложението на френското председателство за РСМ е задоволително. Франция съумя да балансира и да покаже водачество в една от значимите за Председателството и Европа тематики – разширението на Европейски Съюз.

Предложението в неговата целокупност е положително – съобразено с българските условия. Един е въпросът – кой ще управлява осъществяването? България може да смъкна ветото тази седмица, в случай че не бъде изолирана от контрола. Това значи не Комисията (ЕК), а Съветът да прави оценка осъществяването – България да участва, когато се прави оценката.

Предполага се, че страните членки са кардинално съгласни да внесат в преговорната рамка двустранни въпроси. Това е допустимо в този момент, в този миг, поради войната в Украйна и цялата геополитическа обстановка.

Има обаче няколко спънки вътре в България, които ще ни попречат още веднъж да вземем решение в интерес на страната ни.

Най-големият проблем е неналичието на всякаква съгласуваност сред управляващите, прехвърлянето на отговорност и междуличностни неприятни връзки.

Парламентът няма законен ръководител, външният министър играе роля и не поддържа личния си преговорен екип, Комисията по външна политика ще бъде опрощение за несвършената работа. Президентът не оказва помощ, а пречи макар признатото изискване за регистриране на българите в конституцията на Република Северна Македония.

Ние, от Републиканци за България считаме, че в този момент е моментът България да отиграе обстановката в наша изгода и да вдигне ветото. Обективно обаче мислим, че конфигурацията на властта и неналичието на потенциал и тактика няма да го разрешат.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР