Впродължение на милиони години магнитното поле на Земята е променяло

...
Впродължение на милиони години магнитното поле на Земята е променяло
Коментари Харесай

Сривът на земното магнитно поле може да е ключ към развитието на живота

Впродължение на милиони години магнитното поле на Земята е променяло посоката си неведнъж, от време на време съпроводено от краткотрайно намаляване. Много по-дълъг интервал, в който полето е намаляло, е имало сред 591 и 565 милиона години. Малко по-късно в геоложкия запис се появяват първите вкаменелости на комплицирани животни.

(Във видеото може да научите повече за: Най-мощни магнитни стихии в историята на човечеството)

Ново проучване демонстрира, че това може да е станало допустимо точно с помощта на отслабването, макар очевидното несъгласие с ролята на полето за основаването на живот.

Геомагнитното поле е едно от нещата, които отличават Земята от Венера и Марс. То е помогнало на Земята да устои на разрушаването на атмосферата ѝ, което другояче би провокирал слънчевият вятър, и е работило като щит против изхвърлянето на коронална маса, което би заляло планетата с радиация. При търсенето на живот отвън Слънчевата система се допуска, че мощното магнитно поле е наложително изискване, най-малко за живот на повърхността, а не надълбоко в планетата.

Тази значимост води до периодически опасения за опцията от намаляване, само че опитите да се свържат предходни спадове в силата на полето с всеобщи измирания нормално не са довели до нищо. Вместо това нови проучвания демонстрират, че едно от най-важните събития в историята на живота е било улеснено от омекотяването на бариерата сред Земята и галактическата радиация. 

Earth's Magnetic Field's " Near-Collapse " 590 Million Years Ago May Have Helped Complex Life
— IFLScience (@IFLScience)
Силата и посоката на полето в историята на Земята могат да бъдат разчетени в скалите, които резервират запис на локалното поле по времето, когато са се формирали, при изискване че последвалата топлота не е изтрила лентата.

Професор Джон Тардуно от Университета в Рочестър и сътрудниците му изследват проба от плагиоклазови кристали от габроса Пасо да Фабиана, Бразилия, положени преди 591 милиона години. Те откриха доказателства за най-ниското поле, записано в миналото, една тридесета от актуалното равнище, а също и доста по-ниско от по-ранните дати. 

Като се опират на други проучвания, създателите настояват, че полетата под 10 % от днешните са се запазили в продължение на най-малко 26 милиона години, в това число един от най-жизненоважните интервали за живота в историята на Земята.

Въпреки че се счита, че първите животни са се появили малко по-рано, те са били микроскопични или неподвижни типове като актуалните гъби. Първите дейни същества, известни като едиакаранска фауна, се появяват във фосилните записи преди към 560 млн. години. Смята се, че увеличението на кислорода в атмосферата и надлежно разтворения в океана е било нужната съставна част за появяването на комплицирани и високоподвижни животни, макар че какъв брой спомагателен О2 е имало, остава неразбираемо.

Това трансформира това повишение на кислорода в една от огромните промени на играта на всички времена, само че аргументите за него към момента не са ясни. Тардуно и съавторите му считат, че отслабването на магнитното поле по това време може да е било основно.

Няма никакво подозрение, че по-слабото поле ще докара до по-голямо количество водород, който ще се отделя от атмосферата. При по-малко количество от детайла, който може да се свърже с кислорода, ще има опция атмосферата на планетата да се промени по метод, който да благоприятства живота.

Това, което е доста по-малко ясно, е дали резултатът от по-слабото поле ще бъде задоволителен, с цел да докара до забележителна смяна. В края на краищата огромна част от кислорода, освободен заради дефицит на водород, би се свързал с други детайли.

Авторите признават, че е мъчно да се моделира какъв брой повече О2 би бил наличен при по-слабо поле.

" Количественото установяване на загубата на водород за Земята със свръхслабо поле е предизвикателство, защото тя е недостъпна за наблюдаване " , пишат те.

Съществуващите модели плануват нарастване на загубата на водород с 30 до 1000 %, а тази голяма разлика води до огромна неустановеност по отношение на произлизащото нарастване на кислорода.

Въпреки това създателите считат, че това повишаване е задоволително, с цел да може да се одобри за правдоподобно съществуването на фауната на Едиакаран.

" Най-високите оценки биха могли да доведат до смяна на кислорода с няколко %... което може да съставлява разстройване или прекосяване на предел, допускащ едиакаранската животинска диверсификация ", споделят създателите.

Те оферират, че защитното поле може да се е свило толкоз доста, че плазмата в горните пластове на атмосферата да е станала изложена на слънчевия вятър, което доста да е нараснало загубата на водородни йони.

Един от факторите, които други не са взели поради, е, че нарасналото излагане на мощно заредени частици от Слънцето би могло да докара до образуването на повече азотни оксиди, които основават озонови дупки като тази, която човечеството направи с фреоните. Това от своя страна би изложило долните пластове на атмосферата на в допълнение ултравиолетово излъчване, което може да раздели водните пари на водород и О2, като част от спомагателния водород ще се изпари преди рекомбинацията.

Никой не знае тъкмо за какво земното поле е спаднало по това време. Възможно е обаче, в случай че търсим планети, на които има не просто живот, а развъртян живот като нашия, да се нуждаем от това те да имат мощни магнитни полета, които да си вземат продължителна почивка в точния миг.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР