Франция щяла да изпрати около 1500 войници в Украйна? А

...
Франция щяла да изпрати около 1500 войници в Украйна? А
Коментари Харесай

В Украйна ли е Френският чуждестранен легион?

Франция щяла да изпрати към 1500 бойци в Украйна? А към този момент към 100 души френски легионери били на фронта? Подобни изказвания се появиха в обществените мрежи Телеграм и Х. Но дават отговор ли те на истината?

(Във видеото научете повече за: Ще има ли военни сили на НАТО и европейските страни в Украйна: Анализ на експерти)

Въпреки че френският президент Еманюел Макрон е приказвал за изпращане на френски войски в Украйна, съгласно формалните данни такива на фронта там сега няма. Това бе доказано и от френското министерство на защитата пред немската обществено-правна медия АРД. Въоръжени сили на Франция са изпратени в Естония и Румъния, Полша, България и Хърватия, написа.

Френският задграничен легион е в Украйна?

Що се отнася до Френския задграничен легион - това е особено формирование на френската войска, в което обаче служат доброволци от разнообразни страни. Чуждестранният легион е зависещ на френския президент, споделя експертката по сигурността Щефани Бабст.

Трети пехотен полк на задграничния легион, за който се твърди, че оперира в Украйна, е стациониран във Френска Гвиана и специализира в сражения в джунгли, разяснява пред АРД военният специалист Нико Ланге. Затова и няма никаква логичност формирование с тези характерни умения да бъде изпратено в Украйна. Според Ланге във Френския задграничен легион има и украинци, и руснаци. Информация за точния им брой няма.

Наративът за задграничните бойци

Военният специалист изяснява, че " в Украйна сигурно са отишли задгранични доброволци - изключително доста имаше при започване на войната ", само че украинската войска се затруднява да работи с тях, тъй като не е по никакъв начин елементарно да се ревизира историята им и претекстовете им. Всъщност доста дребна част от тях са били сполучливо интегрирани в украинските въоръжени сили и не престават да ги поддържат на фронта.

Самият факт, че такива хора съществуват, обаче се употребява интензивно от съветската агитация, написа АРД. Идеята е да се оправдаят компликациите, които съветската войска среща във войната в Украйна. " Много по-лесно е да се изясни, че повода е, че Русия се бори с фрагменти на НАТО и с задгранични наемници, а освен с Украйна ", изяснява Ланге.

В този подтекст Нико Ланге обръща внимание и на обява във вестник " Asia Times ", в която се популяризира информацията за френски бойци в Украйна. Авторът е Стивън Брайън, който е прочут с проруските си тези, изяснява военният специалист пред АРД. Брайън даже цитира съветската държавна медия " Спутник " като собствен източник на информация.

Франкофобия в Кремъл?

Старшата изследователка в немския Институт за стратегически разговор Юлия Смирнова споделя, че най-различни проруски запаси са включени в разпространението на този разказ, написа АРД. Европейската обсерватория за битка с дезинформацията " EU vs Disinfo " следи акцията на Русия против Франция от известно време. В началото на април екипът на платформата написа, че в последните месеци се следят координирани офанзиви против Франция и президента ѝ.

След като Еманюел Макрон разгласи, че не изключва изпращането на войски в Украйна, съветските хибридни офанзиви се ожесточават, написа АРД. Разпространяват се да вземем за пример изказванията, че Франция интензивно набира бойци онлайн и че Париж се готви да взе участие в " разпокъсването на Украйна " след войната.

Спекулациите не са нови

Спекулациите за бойци от западни страни на украинска земя се повтарят още от началото на годината. В края на февруари канцлерът на Германия Олаф Шолц съобщи пред публицисти, че една от аргументите да откаже доставката на крилати ракети " Таурус " за Украйна е, че Германия няма да взе участие с бойци в управлението на задачите - нито от Германия, нито на място. Тогава Шолц загатна, че във връзка с контрола на задачите Германия не може да прави това, което вършат Франция и Англия - изявление, което някои наблюдаващи одобриха за удостоверение, че в Украйна има западни бойци, напомня АРД. Британският министър-председател Риши Сунак разгласи, че Обединеното кралство разполага с " дребен брой войски в страната, с цел да подсигурява сигурността на нашето дипломатическо наличие и да поддържа украинските въоръжени сили, в това число посредством здравно образование ". Но акцентира, че Англия " не възнамерява огромна военна интервенция ".

Кремъл също по този начин упрекна Запада в директно присъединяване във войната в Украйна около аферата с изтеклите аудиозаписи по отношение на даването на ракети " Таурус ". В този подтекст специалисти като Рафаел Лос, политически помощник в Европейския съвет по външна политика, обясниха, че дейностите в Украйна сами по себе си не значат присъединяване във войната. Това зависи от типа на " съответните задания, които са предоставени на тези хора ".

Заглавната фотография е илюстративна

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР