Предложението на френското председателство, свързано с ветото за Северна Македония,

...
Предложението на френското председателство, свързано с ветото за Северна Македония,
Коментари Харесай

Ето какво ни предложи Франция, за да пуснем Македония за ЕС


Предложението на френското председателство, обвързвано с ветото за Северна Македония, е постъпило в Комисията по външна политика в българския парламент.

Според предлагането Северна Македония ще би трябвало да се ангажира допустимо най-скоро да промени конституцията си и да включи българите в преамбюла ѝ, а по-късно би трябвало да одобри План за деяние за отбрана на правата им, с цел да стартира договаряния за присъединение с Европейски Съюз.

Уникална формула

Франция предлага неповторимо решение за образуване на две междуправителствени конференции. Първата да си остане на 23 юни в Брюксел и да бъде наречена "политическа " - на процедура тази междуправителствена конференция няма да даде опция за започване на договарянията за присъединение на Скопие към Европейски Съюз. Втората може да състои чак след смяната на македонската конституция и включването на българите в нея.

За да стартират договарянията с Европейски Съюз, управляващите в Скопие би трябвало да се ангажират със отбраната от дискриминация на малцинствените групи и общности, включително и българите, както и с преустановяване на речта на омразата. Доколко се оправят с тези задължения, ще следи Европейската комисия, която би трябвало да изготвя постоянни отчети до Съвета на Европейски Съюз.

Същевременно Договорът за добросъседство би трябвало да е част от преговорната рамка с Европейски Съюз.

Френското предложение планува Скопие и София да се извърнат към Европейски Съюз с едностранни заявления с обясненията им за македонския език.

Отстъпки от страна на Македония

Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще има отстъпки от страна на Република Северна Македония. Все още нямам информация до каква степен и по какъв начин тези отстъпки са признати от нашата западна съседка, съобщи пред Българска телеграфна агенция вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ България има две неща, от които няма по какъв начин да отстъпи. Едното е смяната в конституцията и записването на българите в Северна Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ. Това би трябвало да стане преди започването на договарянията. Второто са четирите условия, свързани с нашата история “, разяснява Йотова.

„ Все още не съм видяла цялостния текст на френското предложение. Оттук нататък то би трябвало да влезе като формален текст на съвещанието на Комитетът на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР). Това е предварителното съвещание преди Съвета на Европейски Съюз, в който вземат участие представители на всички 27 страни “, сподели още Илияна Йотова.

Българският парламент е на ход

С решение на държавното управление всички органи на изпълнителната власт са задължени - когато има ново предложение за Северна Македония, включително и предлагането на френското председателство - неотложно да го внесат в Комисията по външна политика на Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР