Предложението на бившия премиер Бойко Борисов партията му ГЕРБ заедно

...
Предложението на бившия премиер Бойко Борисов партията му ГЕРБ заедно
Коментари Харесай

Рецепта за създаване на проблем. Офертата на Борисов за преговори за кабинет не среща подкрепа

Предложението на някогашния министър председател Бойко Борисов партията му ГЕРБ дружно с " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и други партии към този момент не среща поддръжка..

Борисов прикани във вторник обединенията в 48-ото Народно заседание да излъчат контактни групи без присъединяване на партийни водачи, които да договорят общи цели във връзка с позицията на България по отношение на Русия и войната в Украйна, влизането на България в еврозоната и правосъдната промяна. От страна на ГЕРБ Борисов стартира като договарящи някогашния външен министър в кабинета " Сакскургготски " (2001-2005) Соломон Паси и президента сред 2012 и 2017 година Росен Плевнелиев .

" Цялото упражнение на Борисов е просто подготовка за последваща предизборна акция ", разяснява ден по-късно в изявление за съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов .

По думите му Борисов не е предложил " нищо съответно " като ограничения против корупционния модел в България и реформирането на прокуратурата, Висшия правосъден съвет (ВСС) и държавните регулатори и служби, които са измежду главните цели на Демократична България.

Иванов е на мнение, че от ГЕРБ " не престават да заобикалят тематиката ", а в композиция с хипотетично присъединяване на Движение за права и свободи в ръководещо евроатлантическо болшинство " това става рецепта за основаване на проблем, а не за намиране на някакво решение ". Той добави, че " с цел да можем да приказваме за каквото и да било работещо решение, във формулата би трябвало да участва " Продължаваме промяната " (ПП).

Лидерите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев оповестиха още в изборната вечер, че групировката им няма да се коалира с ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като това е измежду главните задължения към техните гласоподаватели.

Свободна Европа насочи питане към пресцентъра на " Продължаваме промяната " дали има смяна в позицията ѝ след отправената от Борисов оферта във вторник, само че оттова не пожелаха да разясняват.

Макар че водачът на ГЕРБ не изключи опцията за присъединяване в възможното бъдещо болшинство и на други партии, към този момент нито една от показаните в бъдещия парламент сили не е заявила желание да взе участие в договаряния с Паси и Плевнелиев.

" Няма партийно решение ", дадоха отговор на този въпрос от пресцентъра на Движение за права и свободи пред Свободна Европа. Движението на Ахмед Доган записва трети резултат на изборите в неделя

Лидерът на наредилата се на четвърто място проруска партия " Възраждане " Костадин Костадинов към този момент поддържа тезата, че съпартийците му биха подкрепили държавно управление, излъчено единствено с техен мандат. Конституцията планува, че в случай че първите две обединения не съумеят да образуват кабинет, президентът връчва последния, трети мандат на някоя от останалите сили по него избор.

" Винаги сме казвали, че единственият мандат, който " Възраждане " ще поддържа, е мандатът на " Възраждане ". " Възраждане " е подготвена със собствен състав на кабинет. " Възраждане " е подготвена да вземе третия мандат, в случай че, несъмнено, президентът реши това нещо ", съобщи в сряда Костадинов.

От изборната вечер насам от Българска социалистическа партия няколко пъти отхвърлиха опцията да се коалират с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това беше заявено и от председателката на социалистите Корнелия Нинова , и от други техни представители.

" ГЕРБ са първи, това го признаваме. Ние ще сме съпротива, няма нищо трагично в това, били сме много време по този начин. Понеже това е волята на български гласоподавател, то ГЕРБ в този момент носят отговорността. Ние няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели и определения за народен представител от левицата Явор Божанков във вторник пред бТВ.

Той напомни, че точно ГЕРБ внесе избор на съмнение против кабинета " Петков ", който беше подсилен още от някогашния съдружен партняор на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България " ИТН ", Движение за права и свободи и " Възраждане ". Затова Божанков прикани тези партии да си " създадат дружно кабинет ".

Единствено водачът на най-малката паретия в бъдещия парламент " Български напредък " - Стефан Янев , до момента е изказал кардиналната си позиция, че е подготвен на " всевъзможен тип коалиция, която е в полза на българските жители ". Засега обаче той не е коментирал съответно предлагането на Борисов.
 Нито министър, нито народен представител, нито министър председател. Какво споделиха политическите водачи след изборите  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР