Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО

...
Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО
Коментари Харесай

Край! Министър изстреля новината за пенсиите

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 година, е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 година Това сподели пред публицисти служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, преди да влезе на съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от актуалните 467 лева ще стане 523, 04 лева. 
-->
Средната пенсия ще порасне с 16.8%. Онова, което планува също бюджетът, е и финансиране на подхванатите ограничения през 2022 година и уточни тази с осъвременяването на пенсиите. 

По думите му това в бюджетно изражение съставлява 23.6% повишение на разноските за пенсии в този бюджет.

Той изясни, че процентът на нарастване на пенсиите се получава, като се регистрира повишаването на показателя на потребителските ценипрез миналата година. Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният показател на потребителските цени, оня, който се включва по европейските методики и оня, който служи за съпоставяне с всички страни членки на Европейски Съюз.

По него, за годишната инфлация към миналата година е 13%, а растежът на междинния застрахователен приход за миналата година е 11 на 100. Следователно това прави 12%, разяснява министър Лазаров. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР