Предложението, което Европейската комисия представи в понеделник - водородът, произведен

...
Предложението, което Европейската комисия представи в понеделник - водородът, произведен
Коментари Харесай

Планът за приемане на водорода от ядрена енергия като "зелен" е победа за Франция

Предложението, което Европейската комисия показа в понеделник - водородът, създаден посредством потребление на нуклеарни мощности,, е победа на Франция, написа " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Така Париж ще може да се възползва от атомната си сила, с цел да реализира задачите на Европейски Съюз за " възобновим " водород.

Германия и Испания упорстват за по-ограничително определение и не одобряват за " зелен " водорода, придобит посредством нуклеарна сила.

Европейският парламент и страните членки разполагат със период до четири месеца, с цел да одобряват критериите (изложени в детайли в два делегирани акта на еврокомисията) или да ги отхвърлят, без да имат опция да ги трансформират.

Тези актове са част от необятната регулаторна рамка на Европейски Съюз за водорода, която включва както вложенията в енергийната инфраструктура и разпоредбите за държавните помощи, по този начин и законодателните цели за водорода от възобновими източници за промишления и транспортния бранш. Актовете ще подсигуряват, че всички възобновими горива от небиологичен генезис (известни като RFNBO) се създават от електрическа сила, добита от възобновими източници. Те също така ще дадат опция на страните членки да включат водорода в енергийните си цели и ще дадат сигурност на вложителите.
Европейски Съюз възнамерява да доближи 10 милиона тона " домашно " произвеждане на водород и още толкоз от импорт в границите на проекта REPowerEU.

В първия делегиран акт се дефинира при какви условия водородът, горивата на основата на водород или другите енергоносители може да се смятат за RFNBO. Актът обяснява правилото на " допълняемост " за водорода, заложен в Директивата на Европейски Съюз за силата от възобновими източници.

Устройствата за електролиза за рандеман на водород би трябвало да бъдат свързани с възобновими мощности, като по този начин се подтиква увеличението на размера на електричеството, създадено от " зелени " енергоизточници. Така добивът на водород в допълнение подтиква декарбонизацията на стопанската система.

Във втория делегиран акт се планува методика за пресмятане на излъчванията на парникови газове за целия витален цикъл на RFNBO.

Двата акта са взаимосвързани и по едно и също време нужни за отчитането на горивата за задачите на страните членки в региона на силата от възобновими източници.

" Съществува действителен риск тези полемики да доведат до налагането на доста високи цели за възобновим водород за промишлеността, без да се вземе поради частта на водорода, която може да се създава от електричество от нуклеарна сила. " Това съобщи при започване на февруари френският министър на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

В този случай " Франция няма да може да употребява своята невъглеродна електрическа енергия от въглеродна електрическа енергия, с цел да се създава водород ", което, съгласно нея, би било " неуместно и опонира на европейските цели за декрабонизазция ".

За сметка на това Германия и Испания още веднъж потвърдиха през вчерашния ден, че се опълчват на включването на " нисковъглеродния " водород в текста за възобновимите източници на електрическа енергия. " Водородът, който се създава посредством нуклеарна електрическа енергия, не е зелен водород. Ще участваме в полемиката с тази позиция ", сподели представител на немското държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР