Предлаганите промени в Закона за движение по пътищата предвиждат санкциите

...
Предлаганите промени в Закона за движение по пътищата предвиждат санкциите
Коментари Харесай

Петър Славов: Идеята за отнемане на книжката до живот е несъстоятелна

Предлаганите промени в Закона за придвижване по пътищата плануват глобите за младите водачи и за нарушителите на пътя, да станат по-сурови. Предвижда се даже лишаване на шофьорската брошура до живот при осъществени три тежки нарушавания в границите на две години.

Според някогашния народен представител и създател на предходни промени в закона Петър Славов и ръководителя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов предлаганите промени са лобистки.

„ Трябва да се зададе въпросът какво желаеме – един нов добър закон за придвижване по пътищата или сегашният да бъде разграничен на три чисто механично и през част от тях да се вкарат разнообразни лобистки промени”, съобщи в ефира на БТВ Славов.

От „ Демократична България” мощно ни тормози, че липсва третият закон за пътните транспортни средства. Питаме правилно ли е, че в него се прокрадват лобистки промени, които да лимитират дребните сервизи и те да бъдат унищожени”, попита някогашният народен представител.

По думите му концепцията за лишаване на книжката до живот е несъстоятелна и най-вероятно самите вносители ще се откажат от нея. „ Винаги съм бил срещу по хипотеза Министерство на вътрешните работи да приема, че всички водачи са извършители и да ги глоби. Трябва доста ясно да се диференцират добросъвестни водачи и извършители и глобите да бъдат за систематичните нарушители”, разяснява Славов.

Петър Славов посочи, че ограниченията във връзка с младите водачи са за първите шест месеца, откакто вземат брошура. „ Очевидно е, че тези разпореждания няма да сработят, тъй като най-логичното нещо, което един нов водач може да направи, с цел да не бъде репресиран с всички тези ограничавания, е просто шест месеца да не ръководи автомобила”, разяснява още Славов.

Той напомни статистика от 2015 година, съгласно която близо 2000 водачи – по този начин наречените систематични рецидивисти, са с пет или повече невръчени наказателни постановления.

„ Няма надзор. Те умерено си карат по пътищата, а Министерство на вътрешните работи не може да ги откри и да им връчи постановленията”, съобщи специалистът.

Според Йонко Иванов сега има два закона, единият от които е доста неприятен и той няма да бъде признат.

„ Това е Законът за водачите на моторни транспортни средства, който е лобистки и в него се вкарани едни ползи. Правен е от хора, които не са специалисти и изобщо нямат взор върху това, което са писали. Другият малко по-добър закон е този за придвижването по пътищата”, разяснява Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР