Предлагането на подкупи и заплахите към държавни служители продължават в

...
Предлагането на подкупи и заплахите към държавни служители продължават в
Коментари Харесай

Заплахите продължават, какво се случва на Капитан Андреево

Предлагането на подкупи и заканите към държавни чиновници не престават в тази ситуация с лабораторията за инспекция на храни на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", стана ясно на умишлен брифинг, призован от заместник-министъра на земеделието Иван Христанов във връзка одита на граничния пункт.

" Трима инспектори на пристигнаха на работа последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те са били заплашвани да не дойдат на работа ", разкри Христанов. По думите му в серията закани са попаднали двама народни представители и трима висши служители. На двама души са били предложение подкупи, с цел да се откажат.

Пунктът на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “ беше предан чартърен при подозрително извършен търг в края на предходната година, като договорът стартира от 1 февруари тази година, разясни заместник-министърът. Следващата седмица ще бъдат систематизирани данните от инспекцията на контракта и на активността на пункта, осъществена от три контролни органа.

По тематиката се изрече и шефът на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявал граничния пункт. В този отдел работят над 100 души. „ Една част от чиновниците чакат властта да си отиде и да се върнат нещата ", уточни той.

Одитът е установил, че шестте здания, предоставени от страната на БАБХ, с цел да реализира контрола върху всички влизащи в страната и Европейски Съюз храни от растителен и скотски генезис, сградният фонд е в доста неприятно положение. " Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на компанията, с която е имало контракт ", изясни Даскалов.

Според него оттук насетне ще би трябвало да се вложат доста средства, с цел да се поправят изкъртените стени, нечистите повърхности, висящите тавани. " Ще би трябвало да се направи главен ремонт ", разясни той.

Сред констатациите е и смяната на предназначението на някои здания, което прави малоценен контролът. Даскалов акцентира, че става дума за фуражите. " Сградата, която би трябвало да управлява качеството, е със заменено предопределение. Сега е офисът на компанията наемателка и трите й каси. През всички тези години ние не сме имали такава постройка ", сподели шефът на БАБХ.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до основния прокурор Иван Гешев, както и до Прокуратурата в Хасково.

" Той ще е допълнен и с това, че нашите контролни органи не са правили инспекции в последните 9 години и да се ревизират за преднамерено държание и за съгласуваност с предходното ръководство и компанията, с която има контракт ", сподели Даскалов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР