Предлагаме законопроект за промяна в закона за здравето, с който

...
Предлагаме законопроект за промяна в закона за здравето, с който
Коментари Харесай

Валери Симеонов иска отново да се разреши пушенето в обособени помещения

Предлагаме законопроект за смяна в закона за здравето, с който да се възвърне пушенето на обособени пространства . Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов в ефира на Българска национална телевизия, чиято партия НФСБ ще открие парламентарния сезон след великденската почивка с новия законопрект.

Пуши се и в Народното събрание . Има едно лицемерие. Защо се основават закони, които не се съблюдават, попита риторично Симеонов. Законът за тютюнопушенето би трябвало да дава отговор на действителните потребности на обществото. Колкото и да не ми харесва, хората имат своето право в обособени пространства да пушат, тъй като в цяла Европа е по този начин . Този законопроект е част от 4-5 законопроекта, които да вкараме преди началото на туристическия сезон. Въпросът е в контролът, който би трябвало да се упражнява, разяснява вицепремиерът.

Стана ясно, че НФСБ към този момент има готови текстове във връзка с сивата стопанска система в туризма. Имаме квалифициран закон за апарт хотелите с спомагателна такса. Текстовете плануват такси за апарт хотелите според от какви видове курорти са. Нека да се гледа на тях като на първа крачка, разясни Симеонов.

Той разяснява и проектозакона за шума, като означи, че досега няма никакви отрицателни реакции в интервала на публичното разискване, с изключение на от една " измислена " асоциация.

Симеонов се спря и на Закона за радио и малкия екран, където по думите му има " тарикатски " текстове, които обслужват играчите на пазара на хазартните игри. Според вицепремиера в България се въртят големи пари за хазарт.

Реформата в ТЕЛК

Търсим решението, за което се споразумяхме - да се извърши едно в допълнение разискване на текстовете, с цел да получим по-голяма степен на единодушие с представителите на инвалидните браншове. Обсъждахме концепцията за трудоспособността. Тя не е в претенциите да бъде изчерпателна, по нея ще се работи в допълнение, сподели Валери Симеонов.

В тази връзка взехме решение да се сътвори работна група, с цел да се обсъдят текстовете. Оценката на трудоспособността на инвалидите ще бъде вторият стадий. Много по-важна е наредбата за оценката на здравословното положение. Тази разпоредба през днешния ден ще бъде обсъждана. Ще се изложат причините на двете страни. Важното е, че има добър разговор. Той не е занапред, той просто беше пресечен за към месец и вследствие на това се получиха избрани разминавания, съобщи вицепремиерът.

По думите му тази разпоредба съставлява до известна степен гражданска война в работата на ТЕЛК-овете. Тя е основана тъкмо по пример на немската разпоредба. Прилагаме немския модел. Тя е подготвяна в продължение на половин година. Досегашната разпоредба позволяваше едни всеобщи злоупотреби. Става въпрос за стотици милиони левове за злоупотреби с ТЕЛК решения , разяснява още заместник-министър ръководителят.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР