Предизвикателствата за компаниите по пътя към устойчивостта са много, но

...
Предизвикателствата за компаниите по пътя към устойчивостта са много, но
Коментари Харесай

Компаниите трябва да си помагат по трудния път към устойчивостта

Предизвикателствата за фирмите по пътя към устойчивостта са доста, само че могат да бъдат преодолени с взаимопомощ, нововъведения и вложения. Това е главният извод на участниците в дискусията „ Преодоляване на зелената бездна “, която се организира в границите на третото издание на, проведен от първата профилирана ESG медия у нас ESGnews.bg. Участие в тематичния панел взеха представители на академичната общественост, бизнеса и работодателските организации в страната.

Устойчивостта не значи понижаване на ефикасността. Устойчивостта значи да намерим нов метод да сме по-добри “, анонсира тематиката проф. доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в Софийски университет.

Според него основните думи, към които фирмите би трябвало да се водят в този развой, са информация, нововъведения и вложения. 
Предизвикателствата
Евгения Троанска, която съставлява SGI Europe в Европейската консултативна група за финансово отчитане (EFRAG), счита, че пропастта идва от другия стадий, на който се намират фирмите, поели по пътя, наименуван стабилно развиване. Същевременно регулаторните условия към тях се стягат. 

От 1 януари 2024 година европейските компании, попадащи в обсега на Директивата за нефинансово отчитане (NFRD), ще би трябвало да рапортуват за въздействието си върху климата според CSRD – нова и усъвършенствана версия на съществуващите условия. 

Троанска изясни, че стандартите по директивата са 12 и покриват съществени тематики на резистентност. Напомни също, че има световни компании, които към този момент няколко десетилетия се придържат към разнообразни стандарти за резистентност и това разумно им дава големи преимущества от позиция на подготовката.  

Има огромни интернационалните компании, които изготвят отчети – въпреки и по други стандарти за резистентност – от края на 90-те. Докато дребните и междинните в този момент стартират “.

„ Няма време за губене. За да може да отчитате, би трябвало да извършите нещо. Трябва да стартират да се събират данните незабавно “, безапелационна бе доцент доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ, вицепрезидент на SGI Europe и член на Европейския стопански и обществен комитет.

Говорейки за другите стадии на развиване на фирмите, тя се обърна особено към управителните органи, с цел да им напомни, че в случай че не се помогне на дребния бизнес, той ще падне в пропастта на зелената договорка. За да им подаде ръка, Българската стопанска камара (БСК) да вземем за пример, дружно със свои сътрудници от Норвегия, е създала ръководство за това какво съдържа ESG отчетът (екологично, обществено и корпоративно управление), който фирмите би трябвало да изготвят.

Проект „ Социален разговор за стабилно развиване и заслужен труд “ (SDSD) цели да показа положителни практики за бизнеса. “
Заедно по пътя
Участниците в полемиката се сплотиха към това, че бизнесът би трябвало да върви дружно в този развой и да си оказва помощ.

Предизвикателствата са за всички – за вложители, банки, притежатели – ще вървим дружно по този път с доста помощ и взаимоотношения “, сподели Евгения Троанска.

Милена Ангелова от АИКБ изрази своето обръщение, че огромните би трябвало да оказват помощ на дребните.

„ Малките и междинни предприятия би трябвало да се преборим с приумицата, че това е хрумка на някого, тъй като това е нужда. Заедно може да свършим това. Трябва да приказваме по тематиката. Но по-важното е да подхващаме дейности – дребни и огромни дружно “, удостовери изпълнителният шеф на „ Лидл България “ Милена Драгийска.

Главният изпълнителен шеф и ръководител на УС на „ УниКредит Булбанк “ Цветанка Минчева също счита, че има забележителна група дребни и междинни компании, които имат потребност от помощ, с цел да схванат какво за тях е този преход, по какъв път да го извършат.

Ние с нашите сътрудници оказваме помощ за това, като приказваме с дребния и междинен бизнес, организираме срещи “.

Като цяло бизнесът е наясно, че няма по какъв начин да е сполучлив, без да премине по пътя към устойчивостта.

„ Аз съм уверен, че правилата на световния контракт важат за всички бизнеси, които са виновни и етични. И съм уверен, че няма дребен или огромен бизнес, който би бил сполучлив, без да ги съблюдава “, счита Димитър Цоцорков, председатeл на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ АД

Ако стартираме дружно, в случай че работим дружно и работим като екип, дребни и огромни компании по целия свят, тогава тези цели – раздробени на дребни части – скоро от невъзможни ще се окажат постижими. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР