Предизвестено - фрагментираният нов парламент изпадна в невъзможност да си

...
Предизвестено - фрагментираният нов парламент изпадна в невъзможност да си
Коментари Харесай

Предизвестена криза: Новото НС не можа да излъчи председател

Предизвестено - фрагментираният нов парламент изпадна в неспособност да си избере ръководител, и то не един път, а два пъти подред. И " спря часовника " до на следващия ден.

Днес е първото тържествено съвещание на новоизбраното 48-о Народно заседание, като съгласно конституцията на това първо съвещание депутатите би трябвало да си изберат управление. Те обаче бяха изправени пред избор сред цели четирима кандидат-председатели - от ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Възраждане ". И започнаха да се неодобряват едни други, изправяйки страната пред конституционна рецесия. Впоследствие се появи и пети претендент - от Движение за права и свободи.

По азбучен ред първата за гласоподаване номинация бе тази на Кристиан Вигенин (БСП). " За " гласоподаваха 27 депутати (цялата парламентарна група на левицата, плюс двама от ПП). " Против " бяха 31 народни представители (27 от " Възраждане ", двама от Движение за права и свободи и по един от ГЕРБ и ДБ), а 181 се въздържаха (66 от ГЕРБ, 50 от Политическа партия, 19 от Демократична България и 12 от БВ).

Така кандудатурата не бе призната.

Втора в гласуването бе тази на Никола Минчев. Минчев получи поддръжката на 74 народни представители (53 от Политическа партия, 20 от Демократична България и един от БСП). " Против " бяха 29-има (2-ма от ГЕРБ и 27 от " Възраждане " ), а 135 се въздържаха (64 от ГЕРБ, 36 от Движение за права и свободи, 23 - Българска социалистическа партия, 12 - БВ).

Така и тази номинация бе отхвърлена.

Третият претендент за ръководител - Петър Петров ( " Възраждане " ) получи 27 гласа " за " (само на личната си парламентарна група), 94 " срещу " (един от ГЕРБ, 50 от Политическа партия, 25 от Българска социалистическа партия, 18 от ДБ), а 118 се въздържаха (66 - ГЕРБ, 3-ма от Политическа партия, 36 от Движение за права и свободи, 12 от БВ).

Следователно и претендентът на Костадин Костадинов бе отритнат.

Последната подложена на гласоподаване номинация бе тази на Росен Желязков (ГЕРБ). Той получи 103 гласа в поддръжка (67 ГЕРБ, 36 - ДПС). 86 бяха " срещу " (52 - Политическа партия, 27 " Възраждане ", 7 - ДБ). С въздържал се гласоподаваха 51 народни представители (един от Политическа партия, 25 от Българска социалистическа партия, 13 от Демократична България, 12 от БВ).

С други думи - и тази номинация бе отхвърлена. Така, съгласно признатите процедурни правила, които са обичайни за Народното събрание, на балотаж отидоха двамата претенденти, спечелили най-вече гласове " за " - т. е. Минчев и Желязков.

А поддръжката на Движение за права и свободи за номинацията на ГЕРБ не бе изненада, като депутатът от Движението Йордан Цонев я и стимулира преди гласуванията:

" Последователни сме - когато желаеме една оставка и когато я вземем, не се връщаме обратно. В предишния парламент подкрепихме Никола Минчев и след систематични нарушавания го свалихме ". (Цонев засяга " импийчмънта " на Минчев, когато той бе свален от председателския пост от оформилото се болшинство ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " ).

Последвалата 15-минутна отмора обаче не докара до разплитане на проблема, а до задълбочаването му. Минчев и Желязков отидоха на балотаж, като отново нито един от двамата не беше определен.

Никола Минчев получи поддръжката на 98 народни представители, а 32-ма бяха срещу. 110 се въздържаха.

Росен Желязков получи 103 гласа " за ", 85 срещу и 52 - " въздържал се ".

Думата изиска съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, с цел да цитира конституцията - с цел да се одобри Росен Желязков за определен за ръководител, трябват най-малко 121 гласа (от присъстващите 240), а освен 103 (като получил повече от тези на Минчев). Никой не му възрази, в случай, че съгласно признатите правила би следвало да завоюва оня претендент, получил повече гласове.

Конституцията обаче гласи, че ръководител се избира на първото съвещание. И по този начин на процедура процедурата започва отначало - поради привършване на остарялата.

Деислава Атанасова (ГЕРБ) разгласи отново номинацията на Желязков. Но преди този момент акцентира:

" Очевидно всички думи, казани при откриването, не са били чути или не са били разбрани. Напът сме да сътворим още една рецесия - да се неодобрява работата на законодателната власт ", уточни тя и добави, че изпълнителната се намира в ръцете на служебно държавно управление, а правосъдната има незапълнени квоти (от парламента).

След което напомни, че в предишния парламент ГЕРБ не е издигала номинация за ръководител, осъзнавайки, че е втора, а не първа политическа мощ.

Отвърна Асен Василев: " Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Ясно обявихме преди три дни, че ще имаме ръководител. Срещу Никола Минчев (в предишния парламент), вие гласувахте " срещу ". Нормално е опозицията (ние) да гласоподава с " срещу ", а вие като победител на изборите - да си осигурите болшинството ".

След което напомни, че в предишния парламент Минчев бе определен след извършените договаряния за сформиране на държавно управление, т. е. след обезпеченото болшинство.

" Ние не си приказваме по дивани, сараи и т. н. ", добави той.

Намеси се и Йордан Цонев: " Трябва да започва тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо. Никой от нас не е заречен в политическата си стратегия, че ще блокира институцията ", съобщи той.

А другият съпредседател на Политическа партия Кирил Петков се обърна към ГЕРБ: " Призовавам първата политическа мощ - в случай че се чувствате виновни, а виждате, че вашият представител не е утвърден, минимум би трябвало да извършите стъпка встрани, с цел да може това Народно заседание да стартира да работи. "

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също направи " оферта ": да се избере Вигенин - като решение сред двете други " антагонистични " номинации.

А " ново " 20 сервира посред дебатите ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, като разгласи, че Движението също ще издигне номинация. И предложи тази на Йордан Цонев. Така предложенията за председателското място станаха пет.

На настояването на Политическа партия ГЕРБ да отдръпна номинацията си отвърна Тома Биков. Който непосредствено разгласи: " Ние на Политическа партия оттук-нататък - никакви отстъпки! Просто забравете! Досега ви мислехме за млади, в този момент ви мислим за глупави! Ако продължим по този метод, сътрудници, дано да отидем на избори на 15 януари, бюджет може да се одобри и през март. Когато си съпротива, не искаш ръководител на Народното събрание! "

Напрежението ескалира в допълнение, откакто Асен Василев се обърна към ГЕРБ - амнистия можело да има, само че откакто има разкайване.

Изход от създалата се обстановка въпреки всичко имаше. И тя е " прекъсване на часовника ". Ако председателстващият първото съвещание - в тази ситуация най-възрастният Вежди Рашидов, разпусне Народното събрание за отмора до на следващия ден, а не афишира завършек на съвещанието. Така на процедура Народно събрание няма да излиза от хипотезата, разказана в главния закон, на първо съвещание да си избере управлението.

Самият Рашидов се ядоса и се обърна към залата, в тази ситуация Политическа партия: " От една година дойдохте, от кое място се пръкна тази ненавист ".

Малко след 16 ч. Рашидов разгласи ново гласоподаване за ръководител. И отново подкара номинациите по азбучен ред. Първа бе тази на Йордан Цонев, като съгласно таблото тя бе отхвърлена с 32 гласа " за ", 92 " срещу " и 91 " въздържал се ". Хамид Хамид от Движение за права и свободи обаче се възмути - Рашидов побързал да разгласи резултата, без той да е явен.

Последва нова, поредна за този ден отмора, оповестена от председателстващия първото съвещание.

В последна сметка за повторно нито един от претендентите не получи задоволителна поддръжка на първия тур от гласуването. На втори още веднъж останаха Росен Желязков и Никола Минчев. Те получиха съвсем идентични гласове като в първия балотаж и в последна сметка никой не надви.

Десислава Атанасова разгласи, че е редно да се направи спиране на съвещанието, и то да продължи на следващия ден, в час, който разгласи ръководителят.

Вежди Рашидов съобщи, че е получил СМС от Христо Мутафчиев, който питал " естествени ли сте? " оповестил, че " хората с тояги се събират да потеглят към Народното събрание ". И разгласи, че съвещанието ще продължи на следващия ден от 10 ч. Тоест - стигна се до разновидността " прекъсване на часовника ". Първото съвещание на новото Народно заседание продължава и на следващия ден.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР