Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро заяви, че планира да се

...
Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро заяви, че планира да се
Коментари Харесай

Болсонаро планира да се върне в Бразилия, за да оглави опозицията

Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро съобщи, че възнамерява да се върне идващия месец в родината си, с цел да застане отпред на опозицията, съобщи Ройтерс.

Болсонаро бе надвит на балотажа на президентските избори в Бразилия на 30 октомври от Луиз Инасио Лула да Силва. Десният популист избяга от страната два дни преди левият водач да се върне на президентския пост на 1 януари.

Болсонаро, който се откри във Флорида, кандидатства за туристическа виза и остава в Съединените щати.

Той разгласи проектите си в изявление за американския закостенял ежедневник " Уолстрийт джърнъл ". Бившият бразилски президент сподели, че още не е решил дали ще се кандидатира в бъдеще за най-висшия държавен пост, съобщи Българска телеграфна агенция.

Болсонаро призна, че на изборите през октомври не е имало фалшификации, само че добави, че " самият избирателен развой не е бил справедлив ". Той отхвърли да е изиграл роля за придружените от принуждение митинги на негови последователи.

Десният популист по този начин и не призна провалянето си от левичаря. На 8 януари - броени дни след встъпването на новия президент в служба, последователи на Болсонаро влязоха в конфликти с полицията в столицата Бразилия и нахлуха в президентския замък, Националния конгрес (парламента) и Федералния висш съд.

По предварителни оценки в размириците са били забъркани към 5 хиляди души.

Вчера бразилската федерална полиция разгласи, че е направила нови обиски в границите на следствието.

Размириците в Бразилия припомнят на смъртоносния взлом на Капитолия във Вашингтон от поддръжници на републиканеца Доналд Тръмп преди две години. Предишният президент на Съединени американски щати е политически съдружник на Болсонаро.

В изявлението десният популист разкритикува като политически пиар визитата предходната седмица във Вашингтон на Лула, който бе признат от президента демократ Джо Байдън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР