Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април

...
Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април
Коментари Харесай

Кунчев: Явно сме във втората вълна на коронавируса


Предишната най-висока стойност на инфектирани с ковид беше през април – 90 случа на ден. Една от аргументите е късното излизане на пробите от през вчерашния ден от Доспат, които бяха 30. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където откри подобаваща почва – характерни места, като болница, цех, село, заразява доста хора. Това сподели пред бТВ основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, съобщи БГНЕС.

Той добави, че това е клъстерно разпространяване, на гнезда.

Неспазването на разпоредбите води до по-висок риск. Ако този феномен важеше единствено за България, щях да мисля, че несъмнено рано сме разхлабили ограниченията, само че виждам данните към нас и те демонстрират, че тази вълна важи за задачите Балкани – Македония – 129 души за през вчерашния ден, Турция – 989, Сърбия - 85. Това значи, че има лека смяна в държанието на вируса, едната посока е, че понижава инфекциозността на вируса. Все повече ще срещаме хора, които са инфектирани, само че нямат никаква клиника или го карат леко. Ще намалеят тежките случаи. Имаме така наречен епидемиологична опашка, очевидно ние сме в епизод на втора вълна на ковид, акцентира Кунчев.

Маските са наложителни за публичния превоз. На другите затворени места остава горещо целесъобразно хората да са с маски. За магазините ще останат горещо целесъобразни, сподели Кунчев и добави, че това през днешния ден ще бъде написано в нова заповед на здравния министър.

За страдание сме първоначално, само че излезе забавна публикация, че има фамилни огнища, при които единият е позитивен и в течение на седмици и месеци не заразява никого към себе си. Има и супер разпръсквачи, обаче, които попаднали в колектив за нула време заразяват 50-100 души. Това изяснява това появяване на клъстерните случаи. Хора с инфекции в белия дроб може да карат тежко болестта, само че може и да не са чак толкоз заразни. А хората, които имат зараза по принцип на горните дихателни пътища могат да заразяват повече, добави Кунчев.

Той разяснява обстановката в селата Ясеновец и Изгрев, където има доста случаи на ковид.

Не ни се ще да отиваме към цялостна изолираност, тъй като това води до много проблеми за хората, по тази причина се опитваме да намерим по-мекия вид, да останат хора, които могат да вървят на работа, хора с филантропични проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са много неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки ограничения. Засега ще има полицейско наличие, ограничаване на придвижването.

Стратегията ни няма смяна, не желаеме да пречим на финанси и стопанска система и персонален живот, а да държим под надзор инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да заплашват чак здравната система.

В Доспат са 81 все още случаите. Не чакам взривоподобно нарастване. Ще стартират да затихват огнищата.

Много по-опасна беше обстановката през април, в този момент когато случаите са съсредоточени на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, посочи Кунчев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР