Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше направен с тази

...
Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше направен с тази
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Имам чувството, че държавата се обръща срещу Лукойл

Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше изработен с тази цел – да контролира пазара и да бъде буфер в областта на енергетиката и до ден сегашен виждаме, че това не работи. Ефектът е непрекъснати загуби. При горивата става въпрос за още по-големи суми и загубите ще са по-големи. Нямаме гаранция, че страната ще бъде почтен състезател. Имаме индикации за това, точно тъй като компании близки до страната лобират за този развой от известно време. Така разяснява основаването на Държавна петролна компания, която да поддържа държавни бензиностанции в страната, енергийният специалист Мартин Владимиров пред Българска национална телевизия.
Аналогията с БЕХ е подвеждаща, тъй като пазарът е декапитализиран. Ако го нямаше БЕХ, щяхме да затворим Мариците и да извадим хора на борсата, а енергийната ни система, която е направена доста уравновесено, трябваше да се срути, репликира му проф. Атанас Тасев.
Целта на " Държавната петролна компания " е тя да е правилен сътрудник и правилен състезател в бранша. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и вярна информация по отношение на количеството и качеството на петрола, изясни през вчерашния ден министърът на стопанската система Емил Караниколов.
По думите на Тасев няма да се повтори моделът " Марешки ". Освен това акцент не са бензиностанциите, а данъчните хранилища и с намесата на страната там е се задължат всички компании да заделят запаси и да ги пазят. Експертът акцентира и, че по този начин ще се спре достъпът на трети лица до военновременните ресурси. Но най-важното е че се вкарва икономимчески диспечинг, акцентира той.
Мисля, че става въпрос в действителност до складовете – през последните години борбата е там, съгласи се Владимиров . Дяволът е в детайлите и претекстът на страната да се намеси на пазара на горивата е разбираем, поради обстоятелството по какъв начин се развива той изключително на едро. Има потребност от смяна, това е реалност. Но посредством влизане в директна конкуренция с частни компания не е най-удачния метод, репликира го Владимиров.
Регулаторите извършват тъкмо тази функционалност – има механизми в пълномощията на комисиите, тъй че да няма олигархични монополи в сектора, акцентира той. През последните години обаче се вижда слаб експертен капацитет в тях, а и държанието им не е в тази посока да пазят свободната конкуренция , сподели Владимиров и даде за образец какъв брой следствия на Комисия за защита на конкуренцията са спирани преди край и действителни последствия за разтрошаване на монопола в горивата.
През годините подобен комфорт имаше една компания в страната – Лукойл, в този момент имам възприятието, че страната по-скоро се обръща против този състезател, в сравнение с да обезпечи конкуренция и бистрота. Виждаме още веднъж държавна интервенция, с цел да се преразпредели пазара, сподели Мартин Владимиров.
Удари ли страната дефинитивно по " Лукойл " с решение да прави Държавна петролна компания?
Според проф. Тасев, най-важното сега е, че " в този момент в действителност нещата стават транспарантни. Това дружество е с държавен капитал, само че е е по комерсиалния закон. Целта му не е да максимизира облагата, тъй че постоянно ще въздейства на процесите на плавния преход в цените ", изясни той.
Този мотив е правилен, само че казусът е че страната влиза като състезател на пазара. Представлява един тип конкуренция на частните играчи. Това огромните го нарекоха дъмпинг на цените, отговори му Владимиров.
Споровете към пазара на горивата са от 2007 година, акцентира Тасев. И постоянно поражда проблем със структурата на себестойността. И постоянно доставчиците изясняват, по какъв начин всичко са минимизирали до последно, в този момент когато има държавен състезател на пазара, ще забележим дали в действителност е по този начин. Целта на страната не е облага. Тя ще я употребява като буфер, с цел да играе на този пазар. Няма догадка страната да загуби. Всички ще спечелим от това, в случай че създадем разбор какво губим от високите цени на горивата, изясни още той.
Тези държавни бензиностанции с какво ще се финансират. Колко ще костват, къде ще бъдат. Ще се изкупи ли сегашна верига? Все въпроси без отговор, акцентира Владимиров.

А с какъв нефт ще оперират държавните бензиностанции?
При нормалната скица ще се внася нефт. По -важното е, че ще се появят и нови играчи. Според Владимиров обаче вносът още веднъж ще бъде съветски и това би трябвало да е главният мотив против сходна самодейност. " България ще бъде 100% подвластна от Русия – както преди по този начин и в този момент. Новите играчи са още веднъж със съществени връзки с Русия. ", сподели той
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР