Преди третата година децата все още не разбират концепцията за

...
Преди третата година децата все още не разбират концепцията за
Коментари Харесай

Какво да направим, ако хванем детето да краде?

Преди третата година децата към момента не схващат концепцията за „ благосъстоятелност “,

Те зная какво желаят и, в случай че могат, си го взимат. Въпреки това, когато децата пораснат, те стават способни да схванат разликата сред „ мое “ и „ непознато “.

Понякога обаче е допустимо това осъзнаване да закъснее.

Защо децата крадат?

Незнание: Разбира ли детето ви, че това, което е направило, е погрешно?

Изкушение: Откраднало ли е детето движимост, която му се е коствала примамлива?

Внимание: Кражбата дали не е вик за внимание? Дали откраднатият предмет е сурогат на любовта и привързаността, което липсва на детето?

Отмъщение или яд: Кражбата дали е израз на възмездие за нещо? Може би се пробват да отмъстят, тъй като някой различен получава повече обич и внимание от тях?

Вълнение: Може би детето е откраднало, тъй като самото деяние му наподобява вълнуващо?

Опипване на почвата: Може би детето желае да тества границите ви и да види какво ще се случи, в случай че го хванете?

Щедрост: Дали детето е откраднало нещо, което след това желае да даде на някой непосредствен или другар?

Независимост: Може би детето е откраднало, с цел да покаже своята независимост и самостоятелност?

Натиск от връстниците: Има възможност кражбата да е провокирана от желанието детето да се „ потвърди “ пред връстниците си като готино.

Липса на пари: Вашето дете може да счита, че не може да получи откраднатата движимост по различен метод.

Право: Може би детето ви счита, че не заслужава това, което желае?

В множеството случаи някоя от тези аргументи се крие зад кражбата, осъществена от дете. Може самото то да не схваща повода зад дейностите си и даже да не може да изясни дейностите си.

Какво да вършиме в такива обстановки?

Като родител сте длъжни да реагирате в такива обстановки. Психологът Дона Матюс предлага предприемането на следните стъпки за деца в учебна възраст.

Съсредоточете се върху връзката с детето

Това важи за всички проблематични държания. Фокусирайте се върху възстановяване на връзката с детето. Постарайте се то да усети любовта и поддръжката ви, без значение от всичко.

Кажете му, че приемате кражбата му съществено. Тъй като го обичате и го виждате като скъп член на фамилията, желаете просто да му помогнете.

Избягвайте изнасянето на конско и наказванията

Не говорете жестоко с детето, не го наричайте апаш или неприятен човек и не предсказвайте бъдещето му неприятно държание. Негативните диалози и наказванията няма да решат казуса, а евентуално ще го влошат.

Научете детето кое е неправилно в кражбата

Кажете на детето си, че кражбата не е допустима във вашето семейство и общественост, тъй като в тях се ценят доверието и надеждността. Помогнете му да разбере по благ, само че безапелационен метод, че кражбата има както жертва, по този начин и причинител и, че жертвите нормално са ядосани поради случилото се.

Жертвата също ще се почувства предадена, в случай че крадецът е от фамилията или другар, тъй като кражбата нарушава доверието сред хората. Последствията са разнообразни, само че крадецът постоянно губи доверието на другите.

Поправете вредата

Говорете с детето за това по какъв начин може да се поправи сторенето. Уверете се, че няма облага от кражбата му. Ако детето ви е взело нещо от член на фамилията или другар, обсъдете способи да върнете парите или подмяна на откраднатите движимости.

Ако е взело нещо от магазина, помислете дали да го върнете назад в магазина и да обсъдите обстановката с шефа.

Заедно намерете повода за кражбата

Прегледайте горния лист с вероятни аргументи. Помолете детето да мисли като детектив. Опитайте се да разберете казуса дружно и да го разрешите по този начин. Говорете с него деликатно, само че изрично за повода за случилото се. Обсъдете евентуалните такива.

Ако нищо от това не помогне, не забравяйте да се свържете с терапевт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР