Преди точно 25 години Хонконг бе официално върнат под управлението

...
Преди точно 25 години Хонконг бе официално върнат под управлението
Коментари Харесай

Хонконг под опеката на Китай: симулация на сигурност и благоденствие


Преди тъкмо 25 години Хонконг бе публично върнат под ръководството на Китай. По този мотив в страната бяха проведени шумни тържества. На доста от жителите му обаче по никакъв начин не им е до празнуване.

Пекин управлява политическата обстановка в сегашен Хонконг. Демократичното придвижване на процедура беше отстранено - както от улиците на мегаполиса, по този начин и от Народното събрание на " специфичния административен регион ". Всичко това стана допустимо, откакто демократичните деятели бяха отлъчени и подложени на принуда. На тяхно място, напред бяха изтикани " патриотични " претенденти. Междувременно демократични уеб сайтове като " Stand News " и " Citizen News " и вестници като " Apple Daily " бяха закрити.
Редакцията предлага
Като основа за това развиване послужи Законът за националната сигурност, въведен в Хонконг през юни 2020 година. Формулата " Една страна, две системи ", призната след края на английското колониално ръководство през 1997 година, публично не е анулирана, само че играе все по-незначителна политическа роля.

Притеснения за приятеля в пандиза

33-годишната художничка Стела, която таман е посетила приятеля си в пандиза, споделя: " Разделяше ни бариера от плексиглас. Позволиха ни да беседваме по телефона в продължение на 15 минути ". Веднъж месечно Стела посещава приятеля си. Тя допуска, че той няма достъп до никакви източници на информация, което си личало от диалозите им напоследък. Освен това приятелят ѝ към този момент бил изместен в единична килия, а Стела се тревожи за физическото и психическото му здраве.

Мъжът бил задържан по отношение на, само че към момента чака правосъдния си развой. Стела поддържа връзка с Дъждовни води посредством криптирани известия и е доста деликатна с персоналната информация, която споделя, с цел да не заплаши в допълнение себе си или приятеля си.

" Принудителен национализъм "

Дороти, която също е на 33 години, не се радва на формалните празненства. Казва, че мъчно понася гледката на националните флагове по улиците и това, което се споделя в формалните речи. Според нея „ управляващите симулират непоклатимост и благополучие “. Спомня си за митингите от предни години, съпроводени от кървави конфликти. Тя персонално е била очевидец и свидетел на всичко това.

Днес Дороти има дете на две години и половина и се възмущава от това, което щерка ѝ някой ден ще учи в учебно заведение: " Училищните настоятелства се подчиняват на държавното управление и ускоряват така наречен патриотично образование. Дори в детските градини управляващите предизвикват децата постоянно да развяват националния байрак на Китай, да пеят химна и да рецитират патриотични лозунги на мандарин “, споделя Дороти. Тя се притеснява, че сходен " насилствен национализъм " може по-късно да докара до отчуждение сред родители и деца.

Пропагандата на Пекин, съчетана с репресии против деятелите, може би към този момент оказва въздействие върху публичните настройки. Според изследване на Института за проучване на публичното мнение в Хонконг (HKPORI) оценката за Китай по десетобалната система се е повишила от 4,8 през юни 2019 година до 6,1 през юни 2022 година. За същия интервал резултатът за Хонконг е намалял от 8,6 до 7,8.

Броят на пандизчиите нараства

. Те бяха провокирани от планувания нов закон за изгонване, който трябваше да разреши обвинените от Хонконг да бъдат екстрадирани в континентален Китай. В последна сметка митингите против държавното управление бяха потушени, а доста от младите участници в него - задържани.

Според отчет на основания във Вашингтон Съвет за народна власт в Хонконг броят на политическите пандизчии в Хонконг е повишен внезапно през последните четири години. Днес броят им е 1014, а междинната присъда е 1,6 години. Повече от половината от арестуваните са под 25 години, а 15% от тях - и малолетни.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР