Преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Порто,

...
Преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Порто,
Коментари Харесай

11 страни от ЕС са против исканията на Брюксел за повече правомощия в социалната сфера

Преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Порто, фокусирана върху обществените въпроси, 11 страни членки, в това число България, излязоха със взаимно изказване, в което предизвестяват Лисабон - и Брюксел - да зачитат националните пълномощия при създаването на политики в области като трудовата политика и заетостта, пенсиите, образованието и грижите за децата, написа европейската редакция на Politico, представена от Агенция " Фокус ".

Както написа изданието, макар че страните не стигат до там да кажат на Португалия да се откаже от задачите си за срещата на 7 май, това е „ жестоко предизвестие “, че 11-те считат, че „ общественото разграничаване не е единствено за времето на пандемията, само че важи и за правенето на политики “. Изявлението, съгласно мнението на Politico, е и всекидневен, но ясен вот на съмнение към Европейската комисия за метода, по който ръководи коронавирусната рецесия и знак на отвращение да се даде по-голяма власт на Брюксел. 

„ Целевите дейности на равнище Европейски Съюз могат да добавят националните дейности, само че всяко деяние на ниво Европейски Съюз би трябвало да зачита напълно разделянето на компетенциите на Съюза, неговите държави-членки и обществените сътрудници. Всяка самодейност на Европейски Съюз в тези области би трябвало да бъде в сходство с правилата на субсидиарност и пропорция и се нуждае от деликатно обсъждане на другите национални условия, провокации и институционална конструкция. Определянето на заглавни цели на равнище Европейски Съюз би могло да помогне за ориентиране на националните диспути, политики и промени “, се показва в изказването.  

Изявлението - под формата на така наречен „ нон-пейпър “ е утвърдено от Австрия, България, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия и Швеция. 

Групата включва по-специално всички членове на по този начин наречената спестовна четворка - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция - които сформиха значим алианс предходната година, когато настояха да се ограничи нарастването на бюджета на Европейски Съюз и да се ограничи размера на общия дълг, употребен за финансиране на фонда за възобновяване след пандемията. Но необятната гама от други участващи страни демонстрира, че съпротивата да се даде по-голяма власт на Европейски Съюз в обществената политика не е единствено в областта на паричната политика. 

Португалският министър-председател Антонио Коща е един от най-видните водачи на социалдемократите в Европейски Съюз и той от дълго време има упоритости да употребява шестмесечното председателство на своята страна в Съвета, с цел да подчертае чувствителността му по въпросите на общественото богатство. Коща разгласи срещата на върха с фанфари и даже анонсира проектите си да съобщи онлайн огромна част от процедурите на срещата на върха, с цел да даде на „ хората в Европа опция да се включат в полемиките, които ще повлияят на всекидневието им, като да вземем за пример, работни места, обективни условия на труд, равни благоприятни условия, по-добро опазване на здравето и обществена отбрана “, се споделя в прессъобщение на Лисабон. 

Лидерите на Европейския съвет одобриха европейски дирек на обществените права на сходна среща на върха в Гьотеборг, Швеция, през ноември 2017 година Мария Жоао Родригес, португалски член на Европейския парламент по това време, беше движеща мощ зад самодейността и идното събитие в Порто се счита за следващо изпитание за гарантиране, че задачите от 2017 година са в действие. 

Германският канцлер Ангела Мекел не участва на обществената среща на върха през 2017 година, разгневявайки Родригес и някои други публични лица, които одобриха това като сигнал, че водачът на най-богатата и мощна страна в Европа не счита обществената политика за приоритет. 

Португалското председателство не отговори незабавно на искане за коментар. 

В своя всекидневен документ 11-те страни въпреки всичко изричат похвали за самата среща на върха в Порто и за „ проекта за деяние “, направен от Комисията.
„ Предвид пандемията на COVID-19, която има огромни социално-икономически последствия за всички държави-членки и идния двоен дигитален и зелен преход, Социалната среща на върха идва навреме “, пишат те. „ Планът за деяние по стълба на обществените права от Комисията е добре пристигнал принос към полемиките. “ 

Акцентът на 11-те страни върху шампионата на държавните политики в обществената политика акцентира опасенията в столиците на Европейски Съюз от опцията за даване на повече пълномощия на Комисията, която желае да постанова решенията си в от ден на ден сфери, като едно от предложенията е основаване на Европейски здравен съюз. 

Но неуспехът на Комисията в ръководството на имунизационната тактика на Европейски Съюз, в това число предварителните съглашения за покупки на препарати, за които някои държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз споделят, че са повърхностно направени, са мотив за столиците да не разрешат даването на повече власт на Брюксел в сфери, за които гласоподавателите държат виновни националните управляващи. 

В своя всекидневен документ страните подчертаха смисъла на основаването на работни места и преквалификацията и образованието за служащите, изключително в браншове, наранени от изменението на климата или софтуерното развиване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР