Преди осем години Конституционният съд на Косово взема решение за

...
Преди осем години Конституционният съд на Косово взема решение за
Коментари Харесай

Ще стане ли Косово член на Съвета на Европа?

Преди осем години Конституционният съд на Косово взема решение за връщане на 24 хектара национализирана земя на манастира Високи Дечани. Кадастралната организация записва земята на притежателя, Сръбската православна черква, по искане на премиера Албин Курти. Този неочакван поврат не е осъществяване на закона, а на последното изискване за участие на Косово в Съвета на Европа.

 
Никога няма да трансформира позицията си – това решение на Конституционния съд е нездравословно, само че, въпреки това, участието на Косово в Съвета на Европа би било освен историческа победа, само че и още една голяма стъпка за нашата република и самостоятелност.
Албин Курти – министър председател на Косово

Властите в Прищина настояват, че връщането на земята на манастира Високи Дечани е единственото изискване за участие в Съвета на Европа, само че опозицията споделя, че това не е правилно. А етническите сърби считат, че Косово ще бъде възнаградено за осемте години неспазване на закона.

 
Върху Косово ще има непрекъснат напън и по други тематики. Веднага по-късно решение Курти ще бъде помолен да се върне към френско-германския проект, както и към други условия за участието в Съвета на Европа, тъй като това не е задоволително.
Рамуш Харадинай – ръководител на Съюз за бъдещето на Косово
През последните 25 години правилото е, че няма правила. Всъщност сме очевидци на съществено нарушение на интернационалното право, на вземането на изцяло нелогични решения. Няма да се изненадам, в случай че такова решение е връщането на земя на Високи Дечани, което би било сериозен плюс за Косово – да чака участие в Съвета на Европа.
Иван Николич – Неправителствени организации „ Комуникация за развиване на обществото “

От Белград споделят, че съгласно устава на Съвета на Европа, Косово не извършва нито едно изискване за участие в организацията, а сърбите в северната част на страната са подозрителни към интернационалната общественост.

Сърбия към момента чака, че докладчикът на Съвета на Европа Дора Бакояни няма да се поддаде на натиска на бранителите на независимостта на Косово и че е наясно с нарушаването на правата на малцинствата на територията, която според настоящата резолюция 1244 на Организация на обединените нации се намира под интернационално наблюдаване.

Анджелка Чуп, Euronews Сърбия: На срещата на Политическия комитет на Съвета на Европа в Париж Дора Бакояни сложи три условия за влизането на Косово в тази организация: връщане на земята на манастира Високи Дечани, образуване на Съюз на сръбските общини и преразглеждане на експроприацията на сръбска земя в северно Косово. Само няколко дни преди съвещанието на Министерския съвет Бакояни сподели, че би предложила мониторинг на Косово от Съвета на Европа, само че също, че отбраната на малцинствата в Косово би била доста по-добра, в случай че страната беше член на Съвета на Европа. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР