Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с

...
Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с
Коментари Харесай

Кой беше първият пациент с COVID-19 и откъде тръгна коронавирусът?​​​​​​​

Преди към година в Ухан беше регистриран първият пациент с COVID-19. И до през днешния ден не се знае съвсем нищо за него. Няма изясненост и към произхода на ковид. Пекин в това време твърди, че не е тръгнал от Китай.

В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново мистериозно белодробно заболяване. За по този начин наречения " нулев пациент " и до през днешния ден обаче не знаем съвсем нищо. Днес, близо година по-късно и след 1,5 милиона жертви на заболяването в целия свят, Китай има своя лична доктрина за произхода на новия вирус Sars-CoV-2 и причиняваната от него болест COVID-19.

Така да вземем за пример във Facebook китайският " Народен вестник ", който е рупор на Китайската комунистическа партия, написа преди няколко дни следното: " Всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е тръгнал от Ухан ". Вирусът може и да е бил открит за първи път в този китайски град, само че той не потегля оттова, споделя пред вестника един специалист.

Китай сочи към Индия и Италия

Подобно мнение изрази още предходната пролет представител на китайското външно министерство, който даже позволи, че американските военни са вкарали вируса в Китай. Междувременно представителят употребява по-умерена реторика и твърди, че " следенето на корените на вируса е динамичен развой, включващ разнообразни страни и райони ".

Сега ново китайско проучване стига до извода, че първите случаи на COVID-19 са били открити в Индия, а не в Ухан. Друго противоречиво изследване, тиражирано от държавните медии, пък показва Италия като първоизточник на болестта.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира всички тези изказвания като " високо спекулативни ". Западни специалисти са по-склонни да имат вяра, че по този метод Китай желае да излъска имиджа си и да отклони вниманието от сериозните пропуски, позволени първоначално.

Друга популяризирана в Китай версия за произхода на вируса е, че той е бил вкаран в страната със замразени вносни храни. В тази връзка контролът на вносните артикули след това беше затегнат. Отново западни специалисти обаче считат за минимална заплахата от предаване на вируса посредством надълбоко замразени храни. Или както показва бременският вирусолог Андреас Дотцингер пред немската общестевно-правна телевизия АРД: " Изключвам този вид с над 90 % сигурност ".

Противоречиви данни за така наречен " нулев пациент "

Същевременно интернационалните изследвания за това от кое място е тръгнала болестта се концентрират само върху китайския град Ухан. И до през днешния ден обаче остава неразбираемо кой е бил първият инфектиран човек. В някои медийни изявления се показват трима претенденти за " нулевия пациент ": един 55-годишен мъж от китайската провинция Хубей, който се е заразил още в средата на ноември 2019 година; една продавачка на скариди на пазара в Ухан; различен мъж, който тъкмо преди 1 година - на 1 декември 2019 - е показал за първи път признаците на болестта.

Неясно остава също по този начин по какъв начин вирусът се е трансферирал от животно, най-вероятно от прилеп, върху индивида. Точно това се пробва да изследва интернационален екип от специалисти по предписание на СЗО, които интервюират първите пациенти и изследват подробно всички условия, свързани с пазара в Ухан - какво тъкмо се е продавало на него при експлоадирането на болестта и от кое място е пристигнала стоката.

Защо Пекин бави следствието?

Дотук Пекин не се е отнесъл съществено към изследването на произхода на болестта от самостоятелни специалисти. Първата сходна задача на СЗО от предишния февруари не донесе съвсем нищо - още повече, че специалистите въобще не бяха позволени до пазара в Ухан. От месец май СЗО се пробва да изпрати втора сходна задача, а Пекин този път даде обещание да сътрудничи по-активно. Но и до момента няма контрактувана дата, на която десетте участници в експертната група могат да дойдат в Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР