Преди около една година китайските власти обявиха плана си за

...
Преди около една година китайските власти обявиха плана си за
Коментари Харесай

От 2020 година Пекин въвежда доживотен социален рейтинг за жителите на столицата

Преди към една година китайските управляващи оповестиха проекта си за въвеждане на обществен рейтинг за всичките 1,3 милиарда поданици на Китай. Това трябваше да стане до 2020 година, само че е ясно, че ще отнеме повече време. Но върху тази киберпънк система за обществен рейтинг, основан на компютърни калкулации, интензивно се работи.
 Системата за обществен рейтинг в сериала „Черното огледало““ сезон 3, епизод 1
Сега се появи информация, че системата за обществен рейтинг през 2020 година ще бъде въведена в столицата на страната. На всеки един от 21,7 милиона поданици на мегаполиса ще бъде присвоен обществен рейтинг. Официалният проект 中共北京市委 北京市人民政府关于印发《北京市进一步优化营商环境行动计划(2018年—2020年)》的通知 е оповестен на 18 юни тази година в уеб страницата на общинското ръководство на града.

Системата за обществен рейтинг непосредствено въплътява в действителния живот обществената правдивост съгласно разбиранията на Комунистическата партия. Хората с висок обществен рейтинг получават разнородни отстъпки, могат да аплайват за високоплатена и комфортна работа и така нататък Хората с невисок обществен рейтинг, които нарушават законите, не желаят да учат и работят, и пречат на живота на близките. се сблъскват със напълно действителни компликации в живота.

Пекинският план усъвършенства и развива системата „Черния списък“ в която хората, считани за ненадеждни, „да не могат да създадат даже и една крачка“ – заяви Bloomberg, цитирайки държавния документ.

Китай от дълго време опитва с сходни системи, които правят оценка жителите на тази страна. При висок рейтинг се дава по-широк достъп до услугите и работните места. При невисок рейтинг неприятните действия се санкционират с ограничавания и санкции. Критиците на тази концепция са на мнение, че този метод доста огромни опасности. Напълни е допустимо да се появи компютърна система от рода на Големия брат, в която личността на индивида е сведена единствено до обществения показател.

Още над 10 огромни китайски града вкарват същата система, само че Пекин е най-амбициозният.


Ханджоу също вкара лична система за персонален рейтинг при започване на тази година. Тази система да вземем за пример прибавя точки при гратис даряване на кръв, за непринудено осъществен работа и други сходни. В същото време точки се лишават за нарушение разпоредбите на придвижването по пътищата, за взимане на подкупи и така нататък Системата е напълно действителна и работи безпогрешно. Според информацията на Националната комисия за развиване и промени, към края на месец май 2018 година на хората с неприятен рейтинг са отказани над 11 милиона резервации за самолетни билети и 4 милиона пътувания с високоскоростните влакове. Тоест, неблагонадеждните маргинали са оставени да се придвижват в Китай с некомфортен превоз или пешком.

Някои ограничавания за хората с невисок обществен рейтинг:
Намаляване скоростта на интернет връзкатаЗабрана за учене в елитните училищаЗабрана за кандидатстване и приемане на положително работно мястоЗабрана за регистрация в положителните хотелиПублично порицаниеНамаляване позицията в уеб страниците за запознанства
Очевидно е, че описът може да бъде уголемен. По всичко проличава, че образованието в елитните учебни заведения, посещаването на хубавите хотели и другите богатства, към този момент са налични единствено за хората с висок обществен рейтинг. Това са доброволците в другите организации, донорите на кръв и другите хора с потребно за обществото държание. Интересно е, че самите китайци харесват тази система.

Планът на Пекин планува другите институции да свързват своите бази данни за обществения рейтинг, с цел да се получи по-пълна картина за всеки гражданин. Свързаните бази данни включват даже туристическите оператори и бюрата за предприемаческа активност.

С всяка минала година страните от целия свят все по-лесно наблюдават самостоятелното държание на жителите. Това става посредством безкасовите заплащания, обществените мрежи и другите способи за електронна връзка, които напълно елементарно се управляват от управляващите благодарение на автоматизирани системи.

Bloomberg добавя, че окончателният вид на китайската Национална система за обществено кредитиране към момента не е подготвен. Но от 2020 година всички поданици на Пекин ще бъдат обхванати от сходна система и хората, мислещи по-различно, ще бъдат разкривани по-лесно от когато и да било преди този момент.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР