Преди около 66 милиона години астероид удря мексиканския полуостров Юкатан

...
Преди около 66 милиона години астероид удря мексиканския полуостров Юкатан
Коментари Харесай

Фосили на риби разкриват подробности за астероида, който е убил динозаврите

Преди към 66 милиона години метеорит удря мексиканския полуостров Юкатан и провокира големи талази, които опустошават живите организми, образувайки Танис – геоложки обект в Северна Дакота.

Новината за откритието на Танис се популяризира за първи път през 2019 година, когато палеонтолози, учещи вкаменелости и фосили на риби, допускат, че метеоритът е блъснал Земята напролет, предизвиквайки опустошителна световна зима и всеобщо изтребване.
Според формален документ, в който екипът на палеонтолога Робърт Де Палма разказва в детайли откритието, ударът е генерирал големи талази в море, което тогава се е простирало на територията на днешните южни и източни щати. Именно тези талази помели всичко в региона на Северна Дакота и по този начин се образувал геоложкият обект Танис. Изследването на Робърт Де Палма е преразгледано обширно, защото се счита, че Танис е единственият обект, където могат да се открият находки от деня на огромния конфликт на метеорита със Земята.

 Танис - фотография Wikipedia Танис - фотография Wikipedia
По време на събирането на фосили от риби откриватели създават модели с висока разграничителна дарба за микрокомпютърна томография на шест разнообразни риби. Според изследователския екип е допустимо да се потвърди, че всичките шест риби са умрели малко след началото на нов интервал на напредък. Това допуска, че гибелта им и и ударът на метеорита са настъпили по време на пролетта на Северното полукълбо.
Направените констатации по отношение на това изобретение биха могли да дадат пояснение за това за какво провокираното от удара избиване е унищожило някои скотски типове, в това число всички не-птичи динозаври, само че не и други. Има и някои доказателства, че екосистемите на Южното полукълбо се възвръщат два пъти по-бързо след огромния конфликт, изясняват откривателите.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР