Преди началото на конференцията протестиращи се събраха в центъра на

...
Преди началото на конференцията протестиращи се събраха в центъра на
Коментари Харесай

Kакво да очакваме от конференцията по климата в Катовице

Преди началото на конференцията протестиращи се събраха в центъра на Лондон.

Още по тематиката
ФотоУтро

В полския град Катовице стартира Световната конференция на Организация на обединените нации за климатичните промени
3 дек 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Търговско помирение сред Съединени американски щати и Китай на срещата на Г-20; Франция изправена пред изключително положение; Опасно замърсяване в 13 български градове
2 дек 2018 Три години след ратификацията на Парижкото съглашение водачи от целия свят се събират в полския град Катовице, с цел да договорят елементи по неговото използване. Споразумението съдържа проект за деяние за ограничение на световното стопляне под 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища и обгръща интервала след 2020 година

В рамките на идващите две седмици 24-тата Конференция на Организацията на обединените народи (ООН) за климата ще събере над 20 хиляди души от близо 200 страни, измежду които политици, представители на гражданския бранш, научните среди и бизнеса.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Какви са задачите

Очакванията са конференцията тази година да означи кулминационната точка на два основни процеса според съглашението от 2015 година – приемане на устав за неговото използване, както и да даде изясненост за метода, по който страните имат намерение да усилят уговорката си към постигането на общите цели.

Правилникът би трябвало да регламентира обещанията на страните, с цел да се обезпечи отчетност и бистрота на напъните и да даде инструкции за оценка на поетите задължения, написа основания в Париж Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI). Дискусиите ще се концентрират и върху въпросите към финансирането на планове и политики за запазване на климата.

По време на конференцията в Париж през 2015 година страните показаха цялостни национални проекти за деяние в региона на климата за понижаване на излъчванията си - така наречен NDCs – Nationally Determined Contributions. Тези обещания съставляват националните политики, които всяка страна счита да вкара за понижаване на излъчванията от парникови газове. Според службата за брифинги Clean Economy Briefing Service по време на 24-тата Конференция на Организация на обединените нации се чака страните публично да признаят, че до 2020 година са нужни задължения за повече групови и самостоятелни старания, само че не и да завишат направените досега обещанията.

От черно към зелено

Конференцията се организира под надслова " От черно към зелено ", който символизира прехода към потребление на зелени технологии, щадящи околната среда. Малко по-рано тази година Междуправителствената група за изменение на климата към Организация на обединените нации разгласява отчет, съгласно който задържането на световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий е нужна, само че и реализуема цел. Групата обаче предизвести, че допускането на по-високо стойности рискува необратими вреди. Планетата към този момент е с един градуса по-топла спрямо прединдустриалните равнища, настояват още учените.

Според различен отчет на Организация на обединените нации през 2017 година междинната в международен мащаб централизация на въглероден диоксид е отбелязала нови рекордни стойности връх, както и че самостоятелният ангажимент на страните е измършавял. Авторите настояват, че е от значително значение излъчванията да доближат своя пик през 2020 година, само че съгласно тях това е малко евентуално да се случи преди 2030 година

В невиждано досега деяние малко преди началото на конференцията в неделя ръководителите на няколко предходни конференции разгласиха декларация, с която приканиха за незабавни ограничения. " Всяко забавяне усложнява и оскъпява дейностите против климатичните промени ", написа в декларацията.

Дискусията още веднъж ще се насочи и към насърчаването на планове в отбрана на популацията, намиращо се в районите, които най-силно ще бъдат наранени от естествени катаклизми. " Ние явно сме последното потомство, което може да промени курса на климатичните промени, само че сме и първото потомство с следствията от това ", разяснява изпълнителният шеф Световната банка Кристалина Георгиева. Световната банка през днешния ден разгласи, че сред 2021 и 2025 година ще раздели финансирането (виж карето) си в региона на климата поравно сред планове за ограничение на нездравословните излъчвания и такива за отбрана на хора в рискови райони. Световната банка отпуска 200 милиарда $ на разрастващите се страни за справяне с климатичните промени
Световната банка разгласи през днешния ден, че ще отпусне към 200 милиарда $ на разрастващите се страни в интервала от 2021 до 2025 година, с цел да им помегне да се оправят с климатичните промени. Това е двойно повече по отношение на предходния интервал, написа Reuters. Новината идва в първия ден на конференцията на Организация на обединените нации за климата в Полша и е значим сигнал към интернационалната общественост, с цел да направи и тя същото, акцентират от финансовата институция.
Развитите страни се ангажираха да усилят финансирането (публично и частно) за климатичните политики на разрастващите се страни до 100 милиарда $ до 2020 година Въпреки че финансовите потоци се усилват, съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване южните страни желаят по-ясни задължения от Севера. От оповестената обща сума от 200 милиарда $ 100 милиарда ще са " директно финансиране " от Световната банка. Другата половина от сумата се разпределя по следния метод: към една трета ще бъде предоставена от директните фондове на две организации към Световната банка, а две трети - от частно финансиране посредством посредничеството им.
Докато финансите за климата са съсредоточени в най-голяма степен върху ограниченията за понижаване на нездравословните излъчвания парникови газове и най-много върху развиването на възобновими сили, то Световната банка реши да упорства в проекта си за 2021-20125 година за поддръжка на приспособяването към последствията от климатичните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР