Преди малко повече от 16 години трима иманяри търсят съкровище

...
Преди малко повече от 16 години трима иманяри търсят съкровище
Коментари Харесай

Небесният диск на Небра

Преди малко повече от 16 години трима иманяри търсят богатство в гората край Небра, на към 180 км от Берлин. Местността е известна с това, че в далечното минало там е имало праисторическо населено място.

Именно на това са разчитали и иманярите, пристигнали да копаят там през 1999 година Металните им детектори засекли находка, която надхвърляла и най-смелите им упования – те изкопали от земята две бронзови саби, две брадви, длето, фрагменти от спираловидни гривни и загадъчен бронзов диск със златни инкрустации.

Дискът се оказал същинско богатство и бързо потопен в контрабандните канали за антики. Две години по-късно, през 2001 година, той бил открит от швейцарската полиция и предаден за проучвания.

Артефактът, който по-късно получил прозвището Небесния диск на Небра по името на местността, в която бил открит, незабавно заинтригувал учените.

Предметът представлявал бронзов диск с диаметър към 32 см и дебелина сред 1.5 – 4-.5 см. Имал тегло към 2 кг и от горната страна бил инкрустиран със златни пластини, които за учудване на учените представлявали тъкмо астрономическо копие на звездната система Плеяди.

В повърхността на диска били инкрустирани знаци като полумесец, слънцето, звезди и гореспоменатата звездна система и съгласно ЮНЕСКО това е най-старото бронзово изображение на галактически феномени в света.

Интересна детайлност е фактът, че част от златните детайли на диска са добавени по-късно и те с огромна тъкмо пресъздават от височината на хълма Мителберг, където е открит Небесният диск на Небра, разнообразни астрономични феномени, като есенното слънцестоене и др.

За актуалните учени от дълго време не е загадка, че античните хора са познавали планетите и звездите и са имали съществени знания по астрономия.

 Космос

Доказателство за това са античните структури като Стоунхендж, които са издигнати в сходство с Луната, разнообразни звездни системи и др.

Първите реалистични карти на небето се откриват още в Древен Египет и са на към 3400 години.

Но съгласно учените Небесният диск на Небра е от времето на късната бронзова ера и възрастта му е най-малко 3600 години.

Другото, което буди интереса на научната общественост, е събитието, че той не е открит на място, където в предишното е имало развита антична цивилизация като Египет и Гърция, а е открит в точно в Германия.

По това време, преди близо 4000 години, там изобщо не са съществували такива високо развити култури.

Древните хора, живели там, не са имали развита книжовност, те са водили по-скоро мизерно битие, в случай че се съди по другите артефакти – брадви и мечове.

Тогава от кое място са имали такива задълбочени астрономически знания, които по този начин ловко са пресъздали от злато?

Дали те са получили информация за небесното придвижване на звездите от жителите на Древен Египет, с които са поддържали търговски продан, или става въпрос за изкусна имитация, каквито изказвания се появиха в последно време.

Според водещия немски археолог Петер Шауер от Университета в Ренгенбург Небесният диск от Небра не е нищо друго с изключение на фалшификат, търсещ евтина популярност.

Ученът твърди, че най-горният зелен пласт на артефакта, който би трябвало да даде информация до каква степен е остарял даден бронзов предмет, не се образувал в резултат на хилядолетния престой в земята, а е положен в химическа лаборатория.

Въпреки повдигнатите въпроси по отношение на достоверността на Небесния диск от Небра, понастоящем той се намира в Музея на Праисторията в Хале, наоколо до мястото, където е бил открит от иманярите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР